"Jag har bara ett barn fast min kropp är kapabel att få fler: skuldkänslan plågar mig"

av Titti Carlberg

03 Januari 2022

"Jag har bara ett barn fast min kropp är kapabel att få fler: skuldkänslan plågar mig"
Advertisement

Jag har bara ett barn fast min kropp är fullt "kapabel" till att få fler: jag känner en stor skuldkänsla för detta, är det orimligt? Det är frågan som en mamma ställde på ett forum, och det är samma fråga som många andra kvinnor som får barn ställer sig när de bestämmer sig för att ha fler barn eller inte.

Det är ett fritt val, men ofta hindrar känslan av skuld och ansvarskänslan, som följer detta val, dig från att fatta ett beslut.

via Mums Net

Advertisement
Unsplash

Unsplash

En mamma vände sig till ett föräldraforum på internet för att be om en åsikt om en situation: kvinnan har en 3-årig son och nyligen bestämde hon och hennes partner sig för att inte skaffa fler barn. Första perioden efter sonens födelse var mycket svår för kvinnan, som gick igenom av en fas av depression: "Det är fortfarande väldigt jobbigt", säger hon.

Trots det helt legitima beslutet säger kvinnan att hon känner en stark skuldkänsla som hon har svårt att hantera. "Jag vill inte att min son ska vara enda barnet, men jag vill inte ha ett till barn, trots att min kropp kan det".

Kvinnan berättar att hon lät sin son träffa kusinerna: barnen lekte tillsammans, och kvinnan kände en känsla av sorg vid åsynen av sin son tillsammans med andra barn, hon insåg att den lille aldrig skulle ha några syskon att leka med på det sättet.

Advertisement
Unsplash

Unsplash

"Jag har en bror och min sambo har en syster, så ingen av oss vet vad det innebär att vara ensambarn", skriver kvinnan i inlägget. Kvinnan känner också skuld på grund av en vän till henne: "Hon gick igenom flera fertilitetsbehandlingar innan hon fick en dotter, och är mycket frustrerad över att hon inte kan få flera barn. Hon vill också kunna välja om hon vill ge dottern ett syskon eller inte, precis som jag gör".

Är det orimligt? 

Medvetenheten om sitt prekära psykiska tillstånd, ansvaret att göra ett val som, hur fritt det än är, kommer att påverka sonens liv, och konfrontationen med vännen har gjort den här kvinnan väldigt osäker.

Ja du är orimlig, var det som de flesta svarade i hennes inlägg: personer som har läst hennes bekännelse skriver att sonen kommer att känna sig ensam som enda barn. "Vårda vänskapen och ditt barn så blir allt fantastiskt bra", svarade någon. En annan person påpekade för henne "Du ska inte känna dig tvungen att föda ett till barn för att andra i din närhet ska må bra". Andra föräldrar berättar att de gjorde liknande val utan att känna någon skuldkänsla, "Vi är väldigt glada", skrev de till henne.

Och vad tycker du om den här mammans tvivel? Har du också känt en liknande skuldkänsla? Berätta för oss om din upplevelse!

Advertisement