En övergiven vattenpark mitt i öknen är till salu i Kalifornien

av Titti Carlberg

27 Oktober 2021

En övergiven vattenpark mitt i öknen är till salu i Kalifornien
Advertisement

Vem har sagt att det bland annonserna för hus, lokaler och fastigheter till salu bara finns "normala" saker? Att döma av platsen vi ska berätta om verkar det som att detta inte alls är så självklart. Frågan är, skulle du någonsin kunna tänka dig att spendera 11 miljoner dollar på att köpa en övergiven vattenpark mitt i öknen?

Om det låter lita galet eller kanske modigt, så är den som släpper ut den på marknaden inte av samma åsikt. Och även om den strukturen som en gång inrymde underhållning och för många människor verkar störande och spöklig idag, är den verkligen intressant att observera och upptäcka. Låt oss inse det: dekadenta platser som denna har en charm som tycks slunga oss in i situationer där allt har stannat och inte flyr tidens gång. Är du redo att ta en närmare titt?

via New York Post

Nick Sherman/Flickr

Nick Sherman/Flickr

Vi befinner oss i Kalifornien, och närmare bestämt i Mojaveöknen, i samhället Newberry Springs. Det var just här som affärsmannen Bob Byers, mellan 50- och 60-talet, designade och byggde Lake Dolores Waterpark, och utnyttjade vattenkällorna som fanns under en vidsträckt torr mark för att skapa en konstgjord sjö. Andra strukturer lades sedan till, som en campingplats med olika åk- och turistattraktioner, som förvandlades till en riktig vattenpark.

Advertisement
Torsten Reimer/Flickr

Torsten Reimer/Flickr

Efter en period av framgång och prakt, blev Lake Dolores allt mindre frekventerad, tills dess ägare tvingades stänga i slutet på 80-talet. Idag efter år av förfall och försummelse, är den till försäljning för 11 miljoner dollar på webbplatsen Realtor.com. En mycket speciell "affär", full av den där märkliga charmen som bara sådana här platser kan ha.

Jeff Kern/Wikimedia

Jeff Kern/Wikimedia

Bilden av denna nöjespark talar för sig själv: där det tidigare fanns rutschkanor, backar,relaxområden, bassänger och områden där människor tyckte om att spendera total bekymmerslös tid nu verkar ha stannat, och med det också de aktiviteter för alla som besökte denna plats.

Nick Sherman/Flickr

Nick Sherman/Flickr

Då och då, enligt vad folk som har besökt Lake Dolores har berättat, finns det de som åker dit för att fota eller filma, liksom, genom åren, har det funnits de som "övar" på graffiti och väggålningar av olika slag. Kort sagt, mer än en nöjespark, verkar den vara som en surrealistisk uppsättning av en film.

Dzealand/Wikimedia

Dzealand/Wikimedia

I ljuset av allt detta undrar man bara om någon, förr eller senare, kommer att ha modet att köpa detta spökliga monument som en gång i tiden var en rolig plats mitt i öknen. Kostnaden är naturligtvis inte inom räckhåll för alla, men det är också sant att Lake Dolores fortfarande kan reservera överraskningar och kanske byggas om på ett modernt sätt. 

Skulle du kunna tänka dig att köpa den?

Advertisement