En man lurade Amazon på $290.000: han köpte dyra produkter och skickade falska returer

av Titti Carlberg

12 Oktober 2021

En man lurade Amazon på $290.000: han köpte dyra produkter och skickade falska returer
Advertisement

Nästan alla har vi någon gång haft möjligheten att handla produkter på Amazon. I en tid med massdatorisering har inköp online blivit en riktig daglig praxis, för många nästan oumbärligt, för bekvämlighet och många andra anledningar.

Förutom de som håller ett korrekt uppförande mot e-handeln, finns det dock de som tror att de kan dra nytta av det på ett inte alltför lagligt sätt. I denna artikel berättar vi om en man som utförde ett riktigt bedrägeri mot den amerikanska jätten. Med sitt bedrägliga system lurade han Jeff Bezos företag på hela 290.000 dollar och nu när han har upptäckts väntar ett riktigt rejält straff på honom.

via United States Department of Justice

Stock catalog/Flickr - not the actual photo

Stock catalog/Flickr - not the actual photo

Amerikanen Hudson Hamrick från North Carolina, har sedan 2016 använt Amazon med ett enda syfte: att tjäna pengar genom returer och återbetalningar. Hur gjorde han det? Enkelt: under flera års tid handlade Hamrick dyra elektroniska artiklar, inklusive toppmoderna produkter från Apple, Asus och Fuji, och efter att ha begärt retur har han skickat tillbaka mycket billigare varor till e-handelsplatsen.

Kort sagt, falska returer som inte alls innehöll det han hade köpt, så han tjänade bra på återbetalningarna. Han gick så pass långt att han till slut hade bett om så många som 300 falska transaktioner, varav de flesta inkluderade returer som inte innehöll produkter av samma värde som de som han hade köpt. Mannen lyckades därmed bedra Amazon på återbetalningar för totalt 290.000 dollar.

Advertisement
Álvaro Ibáñez/Wikimedia - not the actual photo

Álvaro Ibáñez/Wikimedia - not the actual photo

Hans "bluff" gick dock inte obemärkt förbi. Seattle-företaget upptäckte vad som hände och började vidta rättsliga åtgärder mot kunden, som insisterade på att beställa varor, returnera dem och alltid begära återbetalning med samma procedur. Ett av de mest slående exemplen, enligt vad Amazons advokater rapporterade, var hans köp av en Apple iMac Pro, som kostade 4.200 dollar och "returnerad" efter cirka två veckor, utbytt mot en billigare modell och naturligtvis med ett annat serienummer.

Matthew Paul Argall/Wikimedia - not the actual photo

Matthew Paul Argall/Wikimedia - not the actual photo

Kaffemaskiner, bärbara datorer, smartphones: under flera års tid visade Hamricks fantasi inga gränser, tills Amazon upptäckte vad som pågick. FBI kontaktades och e-handel jätten anförtrodde utredningen till dem. För den bedrägliga kunden verkar de rättsliga konsekvenserna verkligen anmärkningsvärda. Han riskerar inte bara böter på 250.000 dollar utan också anklagad för datorbedrägeri riskerar han ett maxistraff på 20 år i fängelse.

Advertisement