En fiskare hittar ett stort block av uppkastning från en val: "det är som flytande guld och värt en miljon euro"

av Titti Carlberg

09 Oktober 2021

En fiskare hittar ett stort block av uppkastning från en val: "det är som flytande guld och värt en miljon euro"
Advertisement

Låt oss inse att till en början kan det verka väldigt konstigt - och till och med lite äckligt - att ett ämne som ett djur har spytt upp kan vara värt en förmögenhet. Men när det handlar om valar är det inte alls så konstigt. Om du inte tror det så fråga den thailändska fiskaren som är huvudperson i detta otroliga avsnitt och som på kort tid har blivit känd över hela världen.

Det var tack vare ett stort block valkräkningar, som denna enkla fiskare upplevde sitt livs fisketur, en av de situationer som sällan händer. För att ni lättare ska förstå omfattningen av upptäckten, tänk då på att det hårda ämnet kostar upp till 35.000 per kilo.

via The national news

När man ser den kan man först tro att det är en stor grå sten och det är faktiskt ingen slump att det inom vetenskaplig jargong definierar kräkningar från valen som "grå ambra". När Narong Phetchara, fiskare från södra provinsen Surat Thani, såg blocket flyta i vattnet, tvivlade han inte en sekund på vad det var för något: han befann sig framför en uppkastning från en val och han var tvungen att få upp den på sin båt till varje pris.

Han lyckades till slut få upp den på båten, han hade hittat ett föremål som med mycket god sannolikhet kommer att förändra hans liv, för med tanke på dess storlek och vikt kan värdet vara på cirka en miljon euro!

Advertisement
Publicdomainpictures - not the actual photo

Publicdomainpictures - not the actual photo

Det stämmer: testerna på blocket av valens uppkastningar, som utfördes av experter på Prince of Songkla University, bekräftade att det är äkta ambra, ett minst sagt dyrbart material som säljs till mycket höga priser. Med tanke på det block som Narong hittade väger över 30 kilo är beräkningen snabbt klar och det är nästan onödigt att säga att, för en man som är van att tjäna motsvarande, drygt, 200 euro i månaden, blev det en betydande förändring.

"Om jag kan få en bra offert - säger fiskaren - kommer jag att gå i pension, men först och främst kommer jag att ställa till med en stor fest". Men varför är grå ambra, eller rättare sagt, uppkastningar från valar så värdefullt?

 

Wmpearl/Wikimedia - not the actual photo

Wmpearl/Wikimedia - not the actual photo

Detta ämne produceras i själva verket av matsmältningssystemet hos valen och är en klump  av osmältbart material. När en val inte lyckas svälja allt, skapas en förening som då och då kastas upp och flyter iväg med strömmen i havet. När det hårdnar frigörs en behaglig doft, vilket dess huvudsakliga användning har funnits i kosmetikaindustrin i många många år.

Grå ambra avger en doft som håller länge utan att den tappar intensitet. Med tanke på komplexiteten i att hitta denna förening och med tanke på förfiningen hos vissa parfymer, förklarar detta orsaken till dess värde. Kort sagt: ett klassiskt exempel på hur ett äckligt föremål kan förvandlas till en mycket lycklig dyrbar upptäckt!

Advertisement