"Jag är 42 år gammal och jag är inte gjord för att vara mamma": en kvinnas svar på ihållande socialt tryck

av Titti Carlberg

02 Oktober 2021

"Jag är 42 år gammal och jag är inte gjord för att vara mamma": en kvinnas svar på ihållande socialt tryck
Advertisement

När kvinnor har passerat 30-års gränsen känner de ofta trycket av att bli mammor. Samtal med släktingar och vänner tenderar alltid att kretsa kring frågan om äktenskap, barn, framtiden och åldern. Frågan, mer och mer pressande, är: "när tänker du skaffa barn? Du har rätt ålder för det". Avsikten är verkligen inte att irritera kvinnorna, men det är resultatet av mycket - kanske för mycket - djupt rotade samhällsuppfattningar enligt vilka kvinnor, vid en viss ålder, nödvändigtvis måste bli mammor.

via yammireyna/Instagram

yammireyna/Instagram

yammireyna/Instagram

Yamila Reyn är en 42-årig modell som har bestämt sig för att prata öppet om sin vision om moderskap, med hopp om att vara till hjälp för kvinnor som befinner sig i samma situation - som ofta kritiseras - och med hopp om att ge ett nytt perspektiv till alla människor som tror att kvinnor vid en viss ålder måste sträva efter att få ett barn. Kvinnan är gift och har, trots att hon är fysiskt kapabel att bli gravid, beslutat sig för att inte skaffa barn för hon vill prioritera andra aspekter i sitt liv.

Advertisement
yammireyna/Instagram

yammireyna/Instagram

Kvinnan erkände, modigt, att hon inte känner sig lämplig för att vara mamma: "Att vara mamma är ett stort ansvar. Jag känner att jag inte är gjord för det, jag är inte tillräckligt mogen för att bli en, det är inget jag strävar efter". Trots orden från personer som står henne nära, som upprepar att hon snart är för gammal, har hon alltid hållit fast vid sin position. Hon erkänner också att "Jag skulle bli mamma mer för mina föräldrars skull än för min egen", eftersom hennes föräldrar pressade henne mycket. Men även de har nu valt att stödja sin dotters lycka, oavsett hennes val om att inte bli mamma. Kvinnan vet att den sociala press som tvingar kvinnor att skaffa barn kan vara outhärdlig, men det är ett stort fel att bli mamma bara för att behaga andra.

Advertisement