Aeroponiskt jordbruk: den innovativa tekniken som låter dig "odla" utan jord

av Titti Carlberg

14 Oktober 2021

Aeroponiskt jordbruk: den innovativa tekniken som låter dig "odla" utan jord
Advertisement

Är det möjligt att odla utan jord? Per definition, och om vi följer traditionella jordbruksmetoder, skulle vi säga nej: odling betyder faktiskt att ta hand om jord - och i vissa fall en växt - på ett sådant sätt att den får förutsättningar att skapa frukt. I verkligheten är det möjligt att gynna växternas tillväxt även utan den traditionella odlingsmetoden, enligt vilken växten måste rotas i jord och sedan vattnas och göds: detta är en innovativ och revolutionerande teknik, kallad "aeroponisk odling". 

via Tower Farms

Wikipedia

Wikipedia

Det är en jordbruksteknik som är särskilt älskad av restaurangägare, just för att den tillåter dig att odla även i frånvaro av jord: tänk dig att kunna odla sallad eller aromatiska örter utan att behöva ha jord tillgänglig eller utan att behöva byta jorden i krukorna någon gång om året. Tack vare denna teknik växer faktiskt växterna utan att deras rötter finns i jorden. Faktum är att den senare "svävar" i luften, och växten växer i en konstgjord miljö, som till exempel ett växthus. Istället för att ta upp näringen med vatten som absorberas i jord, får de näringen tack vare ett nebuliseringssystem av vatten - vattnet sprutas direkt på rötterna - som dock är berikat med mineralgödsel. Växterna hänger i luften, omgivna av speciella perforerade paneler och PVC-strukturer, och kan snabbt absorbera alla ämnen som finns i vattnet.

Advertisement
USA Today Life/Youtube

USA Today Life/Youtube

Växten befinner sig därför i en sluten och isolerad miljö, som skyddar den från medel som kan hindra dess utveckling. Detta är inte den första "alternativa" tekniken för odling: det finns faktiskt också en hydroponik, där växten istället är nedsänkt i näringsämnen. Aeroponik i motsats till hydroponik gör att växten kan komma i kontakt med luften och är också en hållbar teknik, eftersom den sparar vatten: efter att ha nebuliserats återvinns detta och sätts sedan tillbaka i cirkulation för att användas igen.

USA Today Life/Youtube

USA Today Life/Youtube

Liksom alla andra odlingstekniker har även den aeroponiska både fördelar och nackdelar: en nackdel representeras av det faktum att denna teknik inte är tillämplig på stora växter eller på växter som behöver ett stort utrymme för att utvecklas, till exempel majs och vete.

Advertisement