Spanien: två dykare hittar en spektakulär skatt från romartiden under ett dyk

av Titti Carlberg

11 Oktober 2021

Spanien: två dykare hittar en spektakulär skatt från romartiden under ett dyk
Advertisement

Ibland händer de största och mest sensationella upptäckterna av en ren slump, på sätt, platser och stunder, som ingen förväntar sig. Om du inte tror på det, så fråga de amatördykare som i Spanien har stött på vad arkeologer inte har tvekat att kalla en riktig skatt.

Vi kan faktiskt bara hålla med om denna definition, eftersom vi talar om en av de största samlingar guldmynt som går tillbaka till romartiden och som har hittats i Europa. Och tänk bara att, förutom upptäcktens slumpmässighet, visade sig dessa värdefulla föremål i ett fantastiskt bevarande tillstånd, som om det inte ens hade gått ett år.

via El Pais

Universidad de Alicante

Universidad de Alicante

Föreställ dig situationen: Luis Lens och César Gimeno var på semester i Javea, Spanien och under det som verkade vara en vanlig dykning för att plocka bort skräp från havsbotten hittade de något. 

Till en början, enligt vad de två dykarna, som är svågrar, sa, stötte de på ett glänsande föremål som liknade ett "10-cent mynt". Nyfikna närmade de sig det och plockade upp det och märkte en inskription med gamla karaktärer och ett ansikte. Nyfikenheten ökade naturligtvis: det var mycket troligt att det var ett värdefullt mynt såväl som väldigt uråldrigt.

Advertisement
Universidad de Alicante

Universidad de Alicante

Med hjälp av en schweizisk kniv lyckades de upptäcka att det första myntet som de hade hittat, inte var det enda som låg bland klipporna på Medelhavets botten. Faktum är att i en spricka fanns det sju till, och alla var i ett utmärkt bevarande tillstånd. Förvånad över vad de hade hittat rapporterade Luis och César omedelbart upptäckten till de lokala myndigheterna. Så ett team av undervattensforskare utforskade platsen på djupet, och i slutändan var det som de hittade något helt otroligt.

Mynten som låg begravda där nere var totalt 53 stycken, vilket representerar för forskarna "en av de största samlingar av romerska guldmynt som någonsin har hittats i Spanien och Euoropa. Detta konstaterades av Jaime Molina, chef för teamet av forskare från universitetet i Alicante, som arbetade med detta sensationella fynd.

Universidad de Alicante

Universidad de Alicante

De antika mynten, troligtvis daterade mellan IV och V e.Kr., var nära resterna av en kista, vilket kan tyda på att det har legat en riktig skatt där, den typen av skatter som vi är vana att läsa om i sagor. Att gömma skatten där kunde ha varit någon som var rädd för invasionen av barbarisk befolkning som Svevi, Alani eller Vandali, och på detta sätt hade velat undvika dess plundring. En mycket fascinerande inblick i ett grundläggande historiskt ögonblick som det för det Västromerska Rikets fall.

"Att hitta en skatt är varje barns dröm" kommenterade entusiastiskt och förvånat de två dykarna. Mynten, efter att de har gjorts rena, kommer de att ställas ut på det arkeologiska museet i Javea, och vem vet om dess avgrunder kommer att kunna ge oss fler sådana här spektakulära vittnesbörder!

Advertisement