Historien om Josephine Cochrane, kvinnan som uppfann den första automatiska diskmaskinen - Curioctopus.se
x
Historien om Josephine Cochrane, kvinnan…
Han köper sin första egna lägenhet vid 19 års-ålder och säger att det är något alla ungdomar bör göra: Morföräldrarna låter göra hål i öronen på barnbarnet utan tillstånd: föräldrarna förbjuder dem att träffa barnbarnet ensamma

Historien om Josephine Cochrane, kvinnan som uppfann den första automatiska diskmaskinen

16 September 2021 • Av Titti Carlberg
375
Advertisement

Har du någonsin undrat över vilka som uppfunnit våra vardagsföremål och hur världen var innan de dök upp? Vi menar alla de enkla men geniala verktygen, enheterna och apparaterna, som idag är viktiga och hjälper oss att utföra sysslor som annars skulle vara ganska betungande.

Låt oss ta till exempel diskmaskinen. Vi vet alla hur den är utformad och hur den fungerar, många av oss har en hemma, men ändå att tänka ut och tillverka en maskin som diskar åt oss är en av de saker som har skrivit historia, tillsammans med det lysande sinne som kom på idén. Det är kanske få av oss som vet att bakom födelsen till denna kända hushållsapparat finns en rik och genial kvinna som uppfann denna "varelse" redan 1886.

via: Thoughtco

Hon heter Josephine Cochrane, och hon föddes i Ohio 1839, härstammade från en familj som hade en stark tendens för uppfinningar. Hennes farfar hade faktiskt fått patent på ångmaskinen, och därför fanns förutsättningarna för att Josephine skulle bli känd över hela världen. 

Rik och älskade att ha middagar med många gäster, hade Josephine kökspersonal och, även om hon inte diskade själv hade hon intuitionen. Hon kände ett behov av att komma på ett sätt att diska sin dyrbara tallriksservice supersnabbt och utan att den förstördes. Utifrån detta antagande blev hennes önskan en besatthet, såpass att hon började arbeta med att designa sin revolutionära maskin.

"Om ingen kommer att göra det, så gör jag det själv" sa Josephine och den frasen gick raka vägen in i historien, en tydlig vittnesbörd om hennes beslutsamhet. Effter att ha mätt tallrikarna så byggde hon in fack som passade dem, liksom för koppar och glas. Dessa fack placerades i ett slags hjul som i sin tur satt inne i en kopparpanna. Tack vare en motor så rörde sig denna maskin medan speciella pumpar pumpade ut varmt vatten och diskmedel från botten. Även om den är "förhistorisk" och rudimentär jämfört med dem vi har idag, så var det så diskmaskinen föddes.

Det säger sig självt att hennes uppfinning orsakade en enorm känsla, inte bara bland Cochranes nära bekanta, utan också på nationell nivå och därefter över hela världn. Så mycket att Josephine snart började ta emot beställningar på den från restauranger och hotell och när hennes projekt patenterades gick diskmaskinen upp i produktion, tack vare hennes företag som senare blev KitchenAid.

 

Advertisement

Bland priser, uppskattningar och erkännanden anses Josephine allmänt vara uppfinnaren av diskmaskinen, även om det måste sägas att det före henne var några som redan hade tänkt på en liknande maskin. Joel Houghton, patenterade till exempel år 1850 en träanordning med ett handvridet hjul, som senare togs upp år 1860 av L.A. Alexander med växelmekanism. Ingen av dessa maskiner visade sig dock vara effektiva - än mindre automatiska - för att diska så bra som den Josephine hade.

Spridningen av diskmaskinen i privata hem började först på Nittinhundra50-talet: innan dess var det en "lyx" reserverad för restauranger och hotell. Kände du redan till historien om den här hushållsapparaten och kvinnan som uppfann den?

Advertisement

Skriv en kommentar

Advertisement
Advertisement

Gillade du den här berättelsen?

Klicka "gilla" för att inte missa de bästa.

×

Jag är redan ett fan, tack