Detta monument, ett av de största i världen, är under byggnad sen 70 år tillbaka - Curioctopus.se
x
Detta monument, ett av de största i…
En ensamstående mamma är utmattad och ber om hjälp för att ta hand om sina 3 trillingar: 3 mormödrar svarar på annonsen

Detta monument, ett av de största i världen, är under byggnad sen 70 år tillbaka

10 Augusti 2021 • Av Titti Carlberg
1.518
Advertisement

Det är inte alla som vet att en av de största skulpturerna i världen under uppbyggnad i bergen Black Hills i South Dakota, Detta monument reser sig inte långt ifrån Mount Rushmore, där fyra amerikanska presidenter ansikten har huggits ut  sten. I mer än sjuttio år har arbetare varit aktiva på Crazy Horse Memorial, i det heliga Lakota-stammens land. Detta är en enorm hyllning till indianer, och i synnerhet till en av de klokaste indianhövdingarna: Crazy Horse. Även om detta arbete av Oglala Lakotas hövding fortfarande är långt ifrån att vara klart, ser det väldigt imponerande ut.

Historien om Crazy Horse monumentet började  30-talet på begäran av en Lakota-hövding, Henry Standing Bear. En historia som är sammanflätad med den om den sociala inlösen av indianerna som förintades genom ockupationen av nybyggarna som kom från de europeiska länderna.

År 1930 pågick arbetet på Mount Rushmore fortfarande och Henry Standing Bear fan det orättvist att hans folk inte hade ett monument för att fira dess betydelse. Av denna anledning försökte han kontakta skulptören av Mount Rushmore, Gutzon Borglum, men utan framgång. Men envist stannade han inte vid denna vägran. År 1939 inledde han ett epistolärt avtal med den polsk-amerikanske skulptören Korczak Ziolkowski. Ziolkowski hade arbetat på Mount Rushmore under Borglum en kort tid och verkade genast intresserad av att genomföra detta projekt.

För att få den bästa platsen av regeringen avsade indianhövdingen Henry Standing Bear all sin mark, totalt 900 tunnland, så projektet kunde starta.

Verket visade sig omedelbart bli en politisk såväl som en konstnärlig affär. Faktum är att skulptören - som började arbeta 1948 - nekade envist all statlig finansiering för att kunna fungera utan regeringens begränsningr. Detta innebar naturligtvis att arbeta med en mindre personalstyrka och med blygsamma medel. Faktum är att Ziolkowski började arbeta ensam, utan elektricitet, med mycket lite vatten och på grusvägar. För att förstå svårigheterna han stötte på, tänk bara på att för att nå toppen användes en trappstege med 741 trappsteg.

Advertisement

Den ursprungliga designen föreskriver att Crazy Horse är representerad när han rider över sitt land pekandes mot marken där många indianer ligger begravda. Skulptören var övertygad om att han skulle slutföra projektet på trettio år, men han misstog sig. Ziolkowski arbetade personligen med det granitmaterial som användes för att göra detta projekt innan han dog 1982 vid 74-års ålder.

Vid den tiden tog änkan Ruth Ziolkowski över projektet tillsammans med sina sju barn. Fru Ziolkowski riktade in arbetet på Crazy Horse ansikte, snarare än på hästen, som hennes make hade trott. Detta har inneburit att vi idag redan har en suggestiv syn på skulpturen - även om den är delvis - vilket har möjliggjort en första tillströmmning av turister. På detta sätt var det möjligt att behålla den ursprungliga ekonomiska planen som utesluter offentlig finansiering för detta enorma arbete. En ambitiös skulptur i sitt projekt och fantastisk än i dag som - efter 70 år - fortfarande befinner sig i ett embryoniskt tillstånd.

Advertisement

Skriv en kommentar

Advertisement
Advertisement

Gillade du den här berättelsen?

Klicka "gilla" för att inte missa de bästa.

×

Jag är redan ett fan, tack