Bill Gates och Steve Jobs har begränsat tekniken för barn upp till 14 år: en lärdom för alla - Curioctopus.se
x
Bill Gates och Steve Jobs har begränsat…
14-åring med Downs syndrom blir utesluten från fotot på avslutningen: kontroversen bryter ut Botaniska underverk: 17 ovanliga växter som personer har beslutat att föreviga

Bill Gates och Steve Jobs har begränsat tekniken för barn upp till 14 år: en lärdom för alla

21 Juni 2021 • Av Titti Carlberg
458
Advertisement

När vi hör om karaktärer som Bill Gates och Steve Jobs, är det första vi tänker på "teknik". Vem, bättre än guruerna från Microsoft och Apple, kan trots allt representera detta koncept?

Deras två lysande hjärnor, som verkligen har skrivit historia, påskyndat framsteg och ömsesidigt skapat en hälsosam och respektfull "rivalitet", som genom åren har gjort dem till två verkliga pelare för informationsteknik och mer. Det är dock inte detta som vi vill ägna oss åt här, utan på deras liv som föräldrar. Ja, för både Gates och Jobs har barn, och vem som helst skulle kunna tro att deras ättlingar växer upp i närheten av tekniken. I verkligheten är det dock inte så.

via: Inc.com

Idag pratar vi ofta om förhållandet mellan mindråriga och teknik. När allt kommer omkring, den alltmer massiva spridningen av smartphones och surfplattor, liksom den lätthet med vilken vi direkt kan ansluta till världen, gör dessa verktyg tillgängliga för alla. Det finns dock många studier som visar att man, särskilt med de minsta, inte borde överdriva.

Bill Gates och Steve Jobs, inom hemmets väggar, uppfostrade sina barn genom att begränsa kontakten med teknik och utan att låta dem få ha en mobiltelefon föränn de hade fyllt 14 år. Ett element som verkligen får en att reflektera, eller hur? Om två innovatörer som dem har fattat ett sådant beslut bör det ifrågasättas på allvar.

Beroende: är ordet och risken som de två amerikanska männen vill avvärja. Det är ingen överdrift när man använder detta ord i samband med tekniska verktyg eller sociala nätverk. Det finns människor, till och med mycket unga, som helt enkelt inte kan släppa blicken från skärmen, hur många gånger har vi inte sett det? Medvetna om detta har Jobs och Gates satt denna hårda gräns.

image: Pxhere

Deras barn, även om de bokstavligen är omgivna av datorer, videospel och annat, har aldrig fått äga några, men de fick använda dem på ett mycket begränsat sätt. Under hela barndomen och en bit in i tonåren var detta en verklighet för lilla Jennifer Gates och för Jobs barn, som inte ens fick leka med den berömda Apple Ipad, i båda fallen fick de unga i familjerna sina första mobiltelefoner när de fyllde 14 år, ett ganska avancerat ögonblick om vi tänker på hur många barn som idag redan har dem före 10-års ålder.

Under olika intervjuer har de båda förlorat möjligheten att berätta om detta särdrag i deras familjeliv samtidigt som de har insisterat på behovet av att sprida tekniken i skolorna och att använda den för ädla syften relaterade till utbildning, uppfostran och lärande.

Jobs och Gates är inte de enda inflytelserika teknikerna som har tagit liknande ståndpunkter i frågan. Det verkar nästan som en paradox, men det är så det är: kanske allt detta bör stimulera lite eftertanke hos oss, eller vad tycker ni?

Tags: TeknikBarn
Advertisement

Skriv en kommentar

Gillade du den här berättelsen?

Klicka "gilla" för att inte missa de bästa.

×

Jag är redan ett fan, tack