Han förevigar kvinnor med orakade armhålor eftersom han vill utmana det kvinnliga skönhetsstandarderna.

av Titti Carlberg

26 Maj 2021

Han förevigar kvinnor med orakade armhålor eftersom han vill utmana det kvinnliga skönhetsstandarderna.
Advertisement

Det finns stereotyper och skönhetsstandarder som är svåra att motverka och utrota, trots att fler och fler människor är engagerade i att främja en icke-idealiserad och perfekt vision på sociala nätverk, publicera fotografiskt innehåll som visar vad många anser som "defekter" men som - i verkligheten - är något fullständigt normalt. Det är främst kvinnor som kämpar för att de ska accepteras i sina normer: utan filter, utan att oroa sig för finnar, märken, magen, utväxt av den naturliga hårfärgen och kroppshår.

via Ben Hopper/instagram

benhopper/instagram

Det är just de kvinnor som inte rakar sig som är huvudpersonerna i fotona som  fotografen Ben Hopper, har tagit, londonfotografen, som med sina verk vill bryta befintliga sociala koder och utmana kvinnliga skönhetsstandarder, enligt vilka kvinnor måste raka sig och eliminera kroppshår.

Advertisement

benhopper/instagram

Varför kan inte kvinnor låta det växa, som män gör? Varför ska de skämmas för att höja armarna om armhålorna är orakade?

benhopper/instagram

Bens projekt heter "Natural Beauty": han bad skådespelerskor och modeller att inte raka sig för att visa sin naturliga skönhet och motbevisa den vanliga idén att kvinnor med hår är oattraktivt och ohygieniskt. På webbplatsen förklarar fotografen sin synvinkel: "Även om hår under armarna är naturligt, har det blivit ett omdöme".

benhopper/instagram

"Varför? I nästan ett sekel har vi hjärntvättats av skönhetsidustrin och uppmuntrat hårborttagning. Genom att skapa en kontrast mellan vanlig "trendig" kvinnlig skönhet och det råa, okonventionella utseendet på kvinnligt armhålshår, väcks nyfikenhet och en diskussion inleds".

benhopper/instagram

Projektet som lanserades 2007 har den stora ambitionen att utbilda människor om fenomenet hårborttagning och att motivera dem att ifrågassätta varför kvinnor med hår under armarna anses oattraktiva. Modellerna höjer upp sina armar och visar håret men det som är intressant är att det fanns modeller som inte var villiga att anta utmaningen att inte raka sig, vilket visar hur många kvinnor som fortfarande kämpar för att bryta vissa vanor som införts av samhället, film och mode.

Advertisement

benhopper/instagram

Han vill inte tvinga kvinnor att överge vax och rakhyvel, utan han vill få dem att förstå att deras skönhet inte beror på hur mycket hår de har eller inte har. Att ha hår är normalt och kvinnor bör acceptera sig själva med eller utan det.

Advertisement