En anställd på banken får sparken för att hon hjälpte en klient som var i trubbel

av Titti Carlberg

18 Maj 2021

En anställd på banken får sparken för att hon hjälpte en klient som var i trubbel
Advertisement

Att vara hjälpsam på ett ointresserat sätt och hjälpa andra, särskilt någon som är i svårigheter, bör vara en prioritet. Hur kan man vara passiv inför en begäran om hjälp? Kan man riskera att förlora sitt jobb för att hjälpa någon? Ja tyvärr för det är vad som hände Emily James. Den unga kvinnan som arbetar i växeln på en amerikanskt bank gjorde vad hon tyckte var rätt: att hjälpa en klient i nöd. Hennes val uppskattades dock inte och kvinnan fick omedelbart sparken. Men inget ont som inte har något gott med sig: händelsen blev viral och några dagar senare fick Emily många erbjudanden från företagare som uppenbarligen uppskattade hennes gest.

via thesun.com

KGW News/Youtube

KGW News/Youtube

Vad var det som hade hänt? På morgonen den 23 december, strax före jul, fick Emily ett samtal från en av bankens kunder, Eugenio, som var i trubbel eftersom han inte lyckades ta ut sin lön. Julhelgen stod inför dörren och Eugenio kunde inte vara utan pengar under ledigheten. Hur skulle han då kunna köpa julklappar till sin familj?

Advertisement
KGW News/Youtube

KGW News/Youtube

Hur skulle han kunna handla mat att förbereda till helgens festligheter? Emily och Eugenio satt i över en timme i telefonen, men hon hittade  inget sätt att hjälpa honom på. Eugenio erkände till slut att han inte hade någon bensin i bilen och bad om 20 dollar för att kunna ta sig hem. Eftersom Emily var inom gångavstånd från honom så pratade hon med sin arbetsledare för att be om en paus så att hon kunde gå till honom och ge han den låga summan.

KGW News/Youtube

KGW News/Youtube

Kvinnan återvände genast till kontoret: hon hade gjort en liten men ädel gest, och hon visste inte att detta skulle kosta henne dyrt. En vecka senare, på nyårsafton, fick Emily det tråkiga beskedet: hon blev uppsagd för att hon hade "obehöriga interaktioner med en kund". Hon frågade sin chef: "får jag sparken för att jag gjorde en god gärning?" Uppenbarligen ja: även om hon alltid har varit en exemplarisk medarbetare och genom åren har samlat utmärkelser och certifikat förlorade hon sitt jobb.

KGW News/Youtube

KGW News/Youtube

Eugenio kritiserade bankens beslut och kallade det löjligt. Händelsen fick ett viktigt eko och några dagar senare fick Emily många jobberbjudanden från arbetsgivare som uppskattade hennes gest: det finns fortfarande några som tror att det som gör skillnad, även i arbetssammanhang är människans värde.

Advertisement