1924 lämnade ett filmteam kvar 14 bisonoxar på en ö: idag har de blivit en riktig koloni - Curioctopus.se
x
Genom att använda denna webplats accepterar du hur vi använder kakor (cookies) för att förbättra din upplevelse Läs mer Ok
x
1924 lämnade ett filmteam kvar 14 bisonoxar…
13 kändisar som har en enastående likhet med historiska personer 12 unika saker fångade av mobilkameror som inte kan upprepas

1924 lämnade ett filmteam kvar 14 bisonoxar på en ö: idag har de blivit en riktig koloni

Av Emma Fisone
2.123
Advertisement

Vissa djur och omgivningar behöver vi bara slänga ett ögonkast på för att koppla till specifika platser och miljöer som om de vore en del av landskapet. Tänk, till exempel, på bisonoxen: vem du än frågar så skulle de föreställa sig djuret vid betesmarkerna på den nordamerikanska prärien eller i Kanadas och Alaskas skogar.

Men det som är säkert är att ingen skulle förvänta sig att hitta bisonoxen... på en ö i Kalifornien inte långt ifrån Mexikos kust. Ändå är det just där, på ön Santa Catalina, 40 km utanför Los Angeles, som däggdjuret finns. Historien bakom detta är lika märklig som den är unik.

Året är 1924 och ljudfilmerna har ännu inte tagit stumfilmens plats i biografsalongerna. Ett av filmbolagen som dyker upp under denna tid är Lasky, som för att spela in en film som ännu idag är okänd, bestämde sig för att förflytta 14 bisonoxar till den kaliforniska ön.

När det sedan blev dags för teamet och skådespelarna att åka hem igen så visade det sig att kostnaderna för att flytta tillbaka de enorma däggdjuren (de kan bli upp till 900 kg tunga) till fastlandet var för höga och de bestämde sig, alltså, för att lämna kvar dem på ön. Och det är där de befinner sig än idag, efter att ha slagit sig till ro och förökat sig i ett habitat som är högst ovanligt för bisonoxar.

 

Djuren på ön (äkta symboler för USA) ökade snabbt i antal, vilket rubbade öns naturliga balans och biologiska mångfald. Detta ledde till att man på sextiotalet bestämde sig för att införa åtgärder för att minska tillväxten i "ösamhället" och flytta flera djur tillbaka till fastlandet.

Advertisement

Santa Catalinas bisonoxar är idag en stor attraktion på ön, både på grund av sitt "Hollywood-ursprung" såväl som sin unika livsmiljö. Tack vare kontrollen av födelseantalet, som gjordes fram till 2015, så är förökningen nu under kontroll. Den som befinner sig i Kalifornien behöver, alltså, inte åka hela vägen till prärierna i Montana eller Wyoming för att se djuren: det räcker med en utflykt till Santa Catalina för att beskåda dessa unika varelser!

Advertisement

Skriv en kommentar

Advertisement
Advertisement

Gillade du den här berättelsen?

Klicka "gilla" för att inte missa de bästa.

×

Jag är redan ett fan, tack