"Få bort katterna" för att skydda fåglarna: shockförslaget från ordföranden för den franska jaktföreningen

av Sara Lindbladh

23 Maj 2020

"Få bort katterna" för att skydda fåglarna: shockförslaget från ordföranden för den franska jaktföreningen
Advertisement

Eliminera katter som befinner sig mer än 300 meter från ens bostad för att "gynna den biologiska mångfalden" och se till att jagare kan hitta fåglar i naturen. Detta är i korthet förslaget som Willy Schraen la fram - ordförande för Frankrikes nationella jaktförening.

Under en livesändning på Facebook på den månatliga jakttidningen "Chassons", uttryckte mannen den här enda åsikten, och gav så upphov till väldigt mycket kontroverser. Katter skulle, enligt Schraen, behöva elimineras fysiskt, för de minskar den biologiska mångfalden och fågellivet mycket, utan vilket jägare inte kan utföra sin aktivitet på ett "regelbundet" sätt.

via La voix du nord

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Schraens uttalande är ett sådant där chockuttalande som orsakar en massa bråk så fort det bara nämns. Enligt den franske politikern och jagaren, är det kattduren som är främst ansvariga för förstörandet av den biologiska mångfalden, och ust därför skulle den bästa lösningen vara att döda dem med hjälp av speciella fällor med ett visst avstånd från husen.

Även om kattern utgör ett reellt hot mot många fåglars överlevnad, är det dock ganska vågat att lägga hela skulden på dem för fåglarnas försvinnande. Förutom det faktum att en sådan lösning skulle ge upphov till en enorm massaker, skulle den även utsätta husdurskatter för en allavarlig risk, när de rör sig för långt bort från sitt hem.

Att föreslå borttagandet av en grupp djur för att kunna fortsätta med dödandet av andra djur, skapar ännu mer tvivel kring Schraens uttalande. Det är nödvändigt att bevara alla djurarter som finns i naturen, utan undantag.

Advertisement
Chassons.com/Facebook

Chassons.com/Facebook

Problemet med minskningen av fåglar och små däggdjur på grund av katter är reellt, men det kommer säkerligen inte att vara med en blodig "utrotning" av kattdjur som man kommer att lösa det. Många lösningar är under analys, till exempel för att på ett effektivt och beyudande sätt minska antalet herrelösa kattdjur, något som i sig skulle rädda livet på många fåglar.

Dessutom, vad gäller husdurskatter, har det föreslagits att man ska vara extra försiktig med att släppa ut dem under fåglarnas parningsperiod. Frågan är fortfarande känslig och olöst; förhoppningen är dock att inte behöva bruka överdrivet våld mot oskyldiga dur.

Advertisement