De bedrövliga bilderna på en tiger som cirkulerar runt runt i oändlighet i sin lilla bur på zooet i Peking

av Sara Lindbladh

23 Maj 2020

De bedrövliga bilderna på en tiger som cirkulerar runt runt i oändlighet i sin lilla bur på zooet i Peking
Advertisement

Det finns scener som vi helst skulle önska att vi aldrig behövde se och som, genom ett enda ögonkast, lyckas beröra vårt samvete. Djuren på zoo, till exempel, är instängda i begränsade utrymmen och i miljöer som definitivt inte är som de där de förtjänar att få leva, allt för att människan ska få roa sig och tjäna pengar. Även om många kanske inte tidigare har sett detta, är djurens lidande på zoona ett otvivelaktigt faktum.

Ett av de vilda djur som kanske mer än andra symboliserar styrka, frihet och mod, är tigern. Detta enorma kattdjur har en lockelse som absolut inte kan "ställas ut" på ett zoo. Plågsamma bilder som har spridits över hela världen, och som visar ett praktfullt exemplar av den vita Bengaltigern som, på grund av alltför lång tid i fångenskap, går runt i en cirkel i en liten bur och om och om igen upprepar sin ledsamma och begränsade gångväg.

via Daily Mail

Advertisement
viral world/Youtube

viral world/Youtube

Detta filmades i ett zoo i Peking, och videon visar tydligt den stackars tigern som, i brist på större utrymmen där den hade kunnat leva och strosa runt helt fritt, tvingas gå runt runt i den minimala inhängnaden där den hålls fången så att besökare, från en balkong ovanför, kan titta ner och nyfiket observera den. 

Djurets beteende utgör, enligt många användare och djurvänner som har kommenterat videon, utan tvekan ett tecken på depression och mental sjukdom, som högst troligt beror på det faktum att den hålls instängd på ett så begränsat utrymme.

Advertisement
viral world/Youtube

viral world/Youtube

Efter att filmen hade spridits meddelade zooet i den kinesiska huvudstaden att funktionärerna i parken var medvetna om tigerns onormala vana, och att de hade satt igång ett projekt med "psykologhjälp" för att hjälpa djuret att återfinna sin sinnesro. En i personalen bekräftade dock att ett sådant beteende kan vara ett resultat av mycket, mycket lång tid i fångenskap.

Vi känner inte för att ge honom fel i detta: en sak som är säker, med eller utan psykologhjälp, är att inget djur förtjänar att leva sådär, i ett tillstånd som skulle vara en hård prövning på den mentala hälsan hos vem som helst. En syn som ger en stark känsla av bitterhet, bara genom tanken på de tusentals djur som, som den här stackars tigern, tvingas att bara "existera", och inte "leva" på riktigt.

Här följer länken till den plågsamma videon av den vita tigern på zooet i Peking:

https://www.youtube.com/watch?v=XNEp__gpeg0

 

Advertisement