I Afrika håller de på att bygga Den stora gröna muren: en 'mur' av träd för att rädda planeten - Curioctopus.se
x
I Afrika håller de på att bygga Den…
Coronaviruset: de Den asiatiska jättebålgetingen intar Europa: en enda kan döda upp till 50 bin om dagen

I Afrika håller de på att bygga Den stora gröna muren: en 'mur' av träd för att rädda planeten

30 April 2020 • Av Sara Lindbladh
1.657
Advertisement

Den första stora muren som byggdes av människan - den kinesiska muren - skapades av militära skäl. Den nya stora muren som människan nu håller på att bygga har helt andra ambitioner.

Den stora gröna muren kommer till och med att bli längre än originalet i tegel, och är i själva verket ett projekt för återplantering av skog i Centralafrika. Den skär tvärs igenom kontinentens mitt, och syftar till att hejda ökenspridningen. 

image: Wikimedia

Idén med att skapa en "grön mur" av träd längs Saharaöknens södra gräns i syfte att begränsa dess framfart, föddes egentligen i mitten på 1900-talet, i och med ett förslag från den engelske aktivisten Richard St. Barbe Baker.

Men det var först på 2000-talet som projektet verkligen började utformas, genom en dialog mellan olika internationella och lokala organ, institutioner i de många länder som är inblandade i projektet, samt myndigheter av olika slag.

När muren väl är färdigställd kommer den att korsa hela 11 olika länder, och den kommer att vara åtta tusen kilometer lång och elva kilometer bred.

År 2007 började muren att ta fart, med hjälp av Acacia-träd som planterats längs med öknens gräns. Dessa träd valdes ut just på grund av att de är så tåliga mot torka. 

Men det är inte bara skyddandet av miljön som är målet med initiativet, och kanske inte heller det viktigaste. Utvecklingen av Den stora gröna muren skapar även tusentals arbetstillfällen i alla de regioner som den går igenom. Dess verkliga syfte är att rusta upp de områdena och få dem på fötter ekonomiskt.

Vi ser alltdå två positiva effekter här: markerna blir åter frodiga, och människor får anställningar som en direkt följd av jobben med återplantering av skog.

Advertisement

"Bygget" med Den stora gröna muren är en av de signaler som ger oss hopp om Afrikas, och hela världens, framtid.

Källa:

https://leadership.ng/2018/07/10/understanding-the-concept-of-great-green-wall-initiative/

 

 

Tags: AfrikaGröntMiljön
Advertisement

Skriv en kommentar

Advertisement
Advertisement

Gillade du den här berättelsen?

Klicka "gilla" för att inte missa de bästa.

×

Jag är redan ett fan, tack