Detta företag har uppfunnit en sköld som gör föremål och människor bakom den osynliga

av Titti Carlberg

08 April 2024

Detta företag har uppfunnit en sköld som gör föremål och människor bakom den osynliga
Advertisement

Att bli osynlig, även för en liten stund, har varit allas dröm åtminstone en gång i livet. Visst finns det mycket större skillnader mellan fantasi och verklighet än man kan föreställa sig, men de senaste åren har tekniken gjort enorma framsteg i rätt riktning. Nyligen presenterade Invisibility Shield Co. Invisibility Shield 2.0, tillgänglig på Kickstarter. Men hur fungerar den? Och framför allt... fungerar den? Låt oss ta reda på det tillsammans!

Advertisement

Hur fungerar osynlighetsskölden?

Hur fungerar osynlighetsskölden?

Invisibility Shield Co./Kickstarter

Naturligtvis använder osynlighetsskölden ingen magi för att fungera utan är resultatet av en betydande vetenskaplig ansträngning. Man kan se Invisibility Shiels 2.0 i aktion på bilderna och i videon som finns längst ner i artikeln, att skölden verkligen fungerar. Även om den inte ger fullständig osynlighet, är det dock tekniken som gör att den fungerar.

Osynlighetsskölden är i själva verket helt enkelt en böjd skiva av transparent polykarbonat som stöds på baksidan av en ram som även den är transparent och i polykarbonat. I skölden finns flera linser, anordnade vertikalt, som har funktionen att sprida omgivande ljus. När någon ställer sig bakom skärmen sprider linserna bakgrundens omgivande ljus, vilket döljer personen. På sätt och vis blir personen faktiskt osynlig.

Advertisement

Invisibility Shield 2.0: fördelar, nackdelar och hur man använder den

Invisibility Shield 2.0: fördelar, nackdelar och hur man använder den

Invisibility Shield Co./Kickstarter

Som vi har sett, eftersom personen bakom osynlighetsskölden är mindre än bakgrunden "kvävs" hans ljus av ljuset som kommer från bakgrunden. Detta är en till synes enkel men långt ifrån banal operation, och som dessutom har många återverkningar på den ekonomiska faktorn för denna Invisibility Shield 2.0. Fördelarna är uppenbara, men defekterna? 
För det första är skölden inte helt genomskinlig, utan är lite ogenomskinlig, en effekt som hjälper till att göra spridningen av bakgrunsljuset mer trovärdig. För det andra fungerar skölden bäst om den "osynliga" figuren är klädd i ljusa kläder och står framför en enhetlig bakgrund. Slutligen: vad ska man använda osynlighetsskölden till? Enligt Tristan Thompson, en av formgivarna.

Möjligheterna är oändliga, men viktigast av allt är att dessa sköldar är underhållande. Vi ville se hur långt vi kunde driva tekniken. En riktigt fungerande osynlighetssköld som du bara kan rulla ihop och bära på axeln? För två år sedan var det ingen som trodde att man kunde göra det.

Thompsons uttalande, som menar på en "äkta" osynlighetssköld även om den inte gör en osynlig, säger sanningen om det roliga föremålet. Tillämpningarna kan faktiskt vara olika: gömma konkurrenter i tv-spel, spela paintball utan att bli upptäckt eller utföra magi på scen. Kort sagt: denna Invisibility Shield 2.0 är perfekt för att ha kul med vänner.

Framtiden för Invisibility Shield 2.0

Med en triumferande Kickstarter-kampanj har Invisibility Shield Co. gjort sin osynlighetssköld tillgänglig för alla, till ett betydligt lägre pris än man kan tro. Men tillräckligt för vad som i alla avseende är underhållning. Måtten är olika, från en liten ram till en Megashield, idealisk för att gömma flera personer samtidigt.

Hur man än ser på det, gör Invisibility Shield 2.0 det möjligt att göra något som fram till för några år sedan var begränsat till fantasins rike, eller strax bortom. Självklart är det inte perfekt teknik och när allt kommer omkring är det ingen som helst teknik, men osynlighetsskölden erbjuder trots det en unik upplevelse som inget annat spel erbjuder. Utan att glömma dess viktigaste värde: den ger en glimt av en konkret, om än osynlig, framtid.

Advertisement