Här är den verkliga anledningen till att det fortfarande är obligatoriskt att använda flygplansläge när man flyger

av Titti Carlberg

01 April 2024

Här är den verkliga anledningen till att det fortfarande är obligatoriskt att använda flygplansläge när man flyger
Advertisement

När vi kliver ombord på ett flygplan är en av de mest välbekanta ritualerna meddelandet från kabinpersonalen om säkerhetsprocedurerna som ska implementeras. Fastspända säkerhetsbälten, borden uppfällda och mobiltelefoner i flygplansläge. Faktum är att alla flygningar kräver att enheter som telefoner, surfplattor och datorer endast används i flygplansläge. Men varför? Handlar det om att undvika störningar eller finns det en annan anledning? Låt oss se.

Advertisement

Vad är flygplansläge på elektroniska enheter?

Vad är flygplansläge på elektroniska enheter?

Unsplash

En funktion som finns i elektroniska enheter som smartphones, surfplattor och bärbara datorer, flygplansläget har fått sitt namn av det faktum att man aktiverar det när man reser med flyg. Detta är en funktion som tillåter dig att inaktivera all radioöverföring av enheterna:telefoner, Bluetooth och WiFi.
Kort sagt, med flygplansläget aktiverat, går en smartphone tillbaka till att bara vara en avancerad dator som inte är ansluten till något.

Men är det verkligen till någon nytta? I verkligheten var det fram till början av 2010 obligatoriskt att stänga av alla elektroniska enheter på flygplan. Flygbolagsledningen fruktade nämligen att radiostörningar kunde uppstå med flygplanets instrument. Så var dock inte fallet och därför är det sedan 2013 möjligt att använda elektroniska enheter även under flygningen. Men varför i flygplansläge?

Advertisement

Varför rekommenderas det att aktivera flygplansläget under flygresan?

Varför rekommenderas det att aktivera flygplansläget under flygresan?

Unsplash

Även om det inte har inträffat några incidenter på grund av störningar från elektroniska enheter har myndigheterna beslutat att tillåta användning ombord på ett plan, men endast med flygplansläget aktiverat

  • Frekvenser. Modern avskärmning och olika driftsfrekvenser förhindrar effektivt störningar mellan mobiltelefoner och flygplan. Trots detta kan det höga antalet smartphones som finns på ett flygplan och sökningarna efter nätverk dock orsaka ett visst oljud. Bättre att inte riskera det.
  • Det finns ingen signal. Är det verkligen någon som förväntar sig att det kommer en signal på åtta tusen meter över havet? Exakt. Operatörernas antenner sänder inte uppåt, så att ha mobilen påslagen skulle bara innebära att oavbrutet söka efter ett nätverk som inte når dit.
  • Inga hörlurar. Bluetooth-hörlurar och trådlösa sänder runt 2,4GHz, flygplanskommunikation runt 100 MHz. Inte heller här finns det någon risk för störningar, men att bära hörlurar under start och landning isolerar oss i de mest kritiska ögonblicken under flygresan. Bättre att vara närvarande och lyssna.

Den verkliga anledningen till att man måste aktivera flygplansläge under flygresan

Den verkliga anledningen till att man måste aktivera flygplansläge under flygresan

Pixabay

Den verkliga anledningen till att man måste aktivera flygplansläget när man flyger är en annan. Låt oss gå ett steg tillbaka: flygplansläget stänger all radiokommunikation från våra enheter. Det går inte att ringa samtal, ansluta till internet, använda riktiga trådlösa hörlurar och så vidare. Ändå har vi sett att det inte finns några "konkreta" faror med att göra det, så länge det bara involverar en person. På inrikesflyg finns det fler än 150 passagerare i ett begränsat utrymme, interkontinentala flyg har desto fler sittplatser.

I praktiken, med så många mobiltelefoner i bruk, kan en flygning bli väldigt bullrig och obekväm. Därför tillåter bolagen även idag användning av elektroniska enheter under resan men bara med flygplansläget aktiverat. På detta sätt hoppas de kunna erbjuda en bra flygupplevelse till alla, och utan alltför mycket oljud.

Advertisement