Hur kan depåstoppen i Formel 1 vara så korta? Och vilket är historiens snabbaste depåstopp?

av Titti Carlberg

13 Mars 2024

Hur kan depåstoppen i Formel 1 vara så korta? Och vilket är historiens snabbaste depåstopp?
Advertisement

Formel 1 är den högsta racingkategorin med ensitsiga bilar som har öppna däck. I ett sådant sammanhang är mekanisk excellens och sökande efter bästa prestanda avgörande: varje bråkdel av en sekund kan göra skillnaden mellan vinst och nederlag. Av denna anledning är ett av de grundläggande ögonblicken i ett lopp depåstoppet för byte av däck, där mekanikerna under åren har uppnått en perfektion som aldrig tidigare skådats. Men hur kan det gå så snabbt i depåstoppen? Och vilket är det snabbaste depåstoppet i historien? Låt oss ta reda på det tillsammans.

Advertisement

Hur vi har kommit till ett par sekunders depåstopp

Hur vi har kommit till ett par sekunders depåstopp

Formula 1/Youtube

Även om det alltid är ett ikoniskt ögonblick av alla Formel 1-GrandPrix, har depåstoppet sett en betydande utveckling under åren. Faktum är att i början var det bara ett enkelt stopp under loppet, långsamt och kaotiskt, med några få mekaniker som tog hand om att byta däck på bilen. På 80-talet införde Formel 1 påfyllning av bränsle under loppet, och följaktligen blev depåstoppet ett strategiskt ögonblick . Teamet kunde bestämma när och hur mycket bränsle de skulle lägga på bilarna, med viktiga skillnader i sekunder mellan de olika teamen och vad gäller skicklighet från mekanikernas sida.

Avskaffande av tankning i tävlingar från och med 2010 tar oss in i den moderna eran av depåstopp, som idag enbart ägnas åt att byta däck. Precis som tidigare är det här strategiska ögonblick för hela loppet och där även en tusendels sekund kan göra skillnad. Idag har vissa team till och med brutit tvåsekundersgränsen: två sekunder för att byta fyra däck på en Formel 1-bil med kirurgisk precision.

Advertisement

Hur depåstoppet fungerar idag

Hur depåstoppet fungerar idag

Formula 1/Youtube

Den nyss skisserade vägen tar oss till dagens Formel 1, där precision är avgörande under ett depåstopp, och därför också mekanikernas förmåga att gnaga bort hundradels och hundradels sekunder. För att bryta den två sekunder  långa däckbytesregeln måste Formel 1-teamen optimera varje detalj, från den specifika utbildningen av mekaniker till den perfekta synkroniseringen av teamets operationer. Varje medlem har en specifik roll: en som lyfter bilen med domkraften, en som skruvar loss däckskruvarna, en som tar bort dem, en som sätter dit det nya däcket och så vidare.

Processen inkluderar idag 18 mekaniker, var och en med en väldefinierad uppgift, vilket vi sett. I synnerhet tar 12 mekaniker hand om de fyra däcken, tre för varje, och utför många operationer inom loppet av några tiondelar av en sekund. Även om det är sant att misstag kan äventyra prestandan för ett helt lopp, är jakten på rekordet en konstant väg som alltid kan förbättras.

Ett omtvistat rekord: vilket är det snabbaste depåstoppet i Formel 1:s historia

Ett omtvistat rekord: vilket är det snabbaste depåstoppet i Formel 1:s historia

Formula 1/Youtube

All denna utveckling av ensitsiga bilars däckbyten väcker automatiskt en fråga: vem har utfört det snabbaste depåstoppet i Formel 1? Under en tid delades rekordet mellan två olika team, Red Bull och Williams, vars tid för däckbyte låg på 1,9 sekunder. Rekordet slogs dock i Qatar Grand Prix 2023 av McLaren, vars mekaniker utförde depåstoppet på 1,8 sekunder.

Sammanfattningsvis understryker utvecklingen av depåstoppet perfekt hur sökandet efter en hundradels sekund mindre i Formel 1 inte är ett självändamål. Vissa kanske säger att det inte är så stor skillnad mellan ett depåstopp på 1,9 sekunder och ett depåstopp på 1,8 sekunder. Vilket är sant, men inte i Formel 1. En tiondels sekund är en enorm skillnad som kan innebära vinst eller nederlag. Eller, det snabbaste F1-depåstoppsrekordet i världen, åtminstone för tillfället.

Advertisement