Primater älskar att skämta och driva med varandra: precis som människor

av Titti Carlberg

15 Februari 2024

Primater älskar att skämta och driva med varandra: precis som människor
Advertisement

Trots vår utveckling har vi fortfarande mycket gemensamt med våra kusiner primaterna. Naturligtvis delar vi en stor del av vårt genetiska arv med dem, men det är inte allt. Människor och primater har också flera sociala aspekter gemensamt, såsom humor och förmågan att skämta med våra jämnåriga. En färsk vetenskaplig studie berättar om det. 

Advertisement

Vad är egentligen förmågan att skämta?

Vad är egentligen förmågan att skämta?

Freepik

Vid första anblicken kan det verka som att förmågan att skämta är lite mer än ytlig: ibland skrattar vi tillsammans, ibland för oss själva och det är allt. Ja, att kunna skämta är faktiskt en färdighet som involverar komplexa, kognitiva och sociala färdigheter. För det första kräver det en viss förståelse för sociala normer och man måste ha förmågan att kunna sätta sig i en annans ställe. För det andra kräver det en viss förmåga att uppskatta förväntningarnas brott. Därför är det bara människor som kan skämta, eller hur?

Nja, inte riktigt, hävdar en nyligen utförd studie. Faktum är att ett team av forskare har utvecklat ett system för att identifiera skämtsamt retande hos hominider, det vill säga schimpanser och bonoboer, orangutanger och gorillor. Genom att analysera videor från en del djurparker var det möjligt för dem att upptäcka provocerande interaktioner och lekfulla beteenden som visar otroliga likheter med vårt sätt att skämta.

Advertisement

Primater skämtar och driver med varandra

Primater skämtar och driver med varandra

Pexels

Att föreställa sig att ett barn grimaserar, och ett annat svarar också med en grimas är ganska vanligt. Skämt har varit en del av våra sociala interaktioner sedan barndomen: det är beteenden som inte är slumpmässiga utan representerar signaler om en djupare kognitiv kapacitet. Tänk om det är två orangutanger eller två gorillor som skämtar? Forskare från universiteten i Los Angeles och San Diego stod inför denna möjlighet.

Förmågan att skämtsamt reta varandra tyder på att hominider, våra närmaste släktingar i djurriket, kan dela många kognitiva förmågor med oss. Faktum är att forskarna analyserade videor av olika sociala interaktioner mellan apor och observerade hur de sistnämnda retade varandra. Enligt forskare är denna typ av humor därför inte en typisk mänsklig egenskap utan en aspekt som beskriver både oss och hominider.

När började vi skämta med varandra?

När började vi skämta med varandra?

Pexels

Vilket får oss att reflektera över när vi började skämta. Det faktum att denna sociala dynamik också finns hos våra närmaste släktingar tyder på att grunden för skämtande kan spåras tillbaka till vår sista gemensamma förfader. Självklart kan skämt och att driva med varandra hypotetiskt ha utvecklats oberoende av varandra, men det hade behövts förekomma hos olika arter. Av denna anledning tror forskare att förmågan att skämta har sitt ursprung från för väldigt länge sen. Men när? Enligt Isabelle Laumer, medförfattare till studien:

Ur ett evolutionärt perspektiv antyder förekomsten av lekfullt retande hos alla fyra hominider och dess likheter med skämtsamt retande och retandet hos hos människobarn att retfulla skämt och de kognitiva förutsättningarna kan vara närvarande i vår senaste gemensamma förfader, för minst 13 miljoner år sedan.

Detta är en upptäckt som, om den bekräftas av ytterligare studier, skulle kunna skriva om kognitionens historia, i alla fall delvis. Att svara på frågan "när började vi skämta?" kan därför hjälpa oss att svara på andra frågor också. När började vi vara medvetna? När gick vi utöver instinkten? Var kommer vi ifrån? Enkla frågor, kort sagt, som man inte bör skämta om. Eller jo kanske.

 

Advertisement