Detta är varför många män tappar hår och blir skalliga, fler än kvinnor

av Titti Carlberg

15 Februari 2024

Detta är varför många män tappar hår och blir skalliga, fler än kvinnor
Advertisement

Håravfall är ett vanligt problem som drabbar cirka 80% av männen och 50% av kvinnorna: men vad beror det på och varför uppstår det? Låt oss se vad uppkomsten av skallighet beror på.

Advertisement

Fler män än kvinnor tappar hår, varför?

Fler män än kvinnor tappar hår, varför?

Freepik

Att bli skallig är för många ingen lätt sak: håravfall kan orsaka stort obehag, även om det är ett fenomen som drabbar en hög andel människor. Först och främst måste en skillnad nämnas: faktum är att denna process drabbar fler män än kvinnor. Varför? Androgenetisk alopeci, det vill säga håravfall, förekommer hos båda könen och är ett permanent tillstånd: det betyder att håret i de områden i hårbotten som är drabbade inte kommer att kunna växa ut naturligt. Läkare med patienter med skallighet använder Ludwig-skalan hos kvinnor och Hamilton-Norwood-skalan hos män för att övervaka deras framsteg. Hos män kännetecknas skallighet av ett märkbart vikande hårfäste som tenderar att förvärras med åldern , medan kvinnor upplever tunnare och tunnare hår i mitt på huvudet.

Anledningen till att män är mer predisponerade beror enligt experter på en rad genetiska faktorer som man inte kan motverka eller förhindra. Det är därför ett ärftligt tillstånd, medan det hos kvinnor oftare är förknippat med stress, en oregelbunden livsstil eller vitaminbrist, alla orsaker som kan korrigeras genom att återställa den naturliga hårväxten.

Advertisement

Orsaken till skallighet är genetisk

Orsaken till skallighet är genetisk

Freepik

Androgenetisk alopeci är därförr mer utbredd i det manliga universum än i det kvinnliga: det är vanligare att män ärver genen som ansvarar för håravfall, som nämnts inte är reversibel. Dessutom kan det manliga hormonet didhydrotestosteron främja ett snabbare håravfall, vilket gör denna skillnad mycket mer uttalad och i en yngre ålder, medan det för kvinnor oftast förekommer efter klimakteriet. Även om vi alla tappar mellan 50 till 100 hårstrån om dagen, som följer av en normal utväxt, fall och förnyelse är fall av håravfall mycket mer uppenbara.

Hårsäckarna slutar att fungera när vi åldras, vilket leder till naturlig uttunning även i frånvaron av skallighet, men som hjälper till att göra detta tillstånd mer märkbart. De flesta män kommer att märka skallighet vid 35 års ålder, med en väldigt märkbar uttunning vid 50 år, medan 25% kommer att börja tappa håret redan före 21 års ålder. Utöver reversibla faktorer som en diet som saknar viktiga näringsämnen och otillräcklig tillförsel av proteiner till håret, cigarettrökning som minskar mängden syre som behövs för hårsäckarnas tillväxt, kan det genetiska problemet som är kopplat till hormonella förändringar därför inte vändas.

Kan håravfall återställas eller förebyggas?

Kan håravfall återställas eller förebyggas?

Freepik

Produktionen av androgenhormoner börjar vid puberteten och hos dem som är genetiskt disponerade för skallighet kommer de att börja interagera med generna för att hämma hårsäckarna, vilket resulterar i håravfall och uppkomsten av fint, icke-pigmenterat hår, tills folliklar blir helt vilande. Vid denna tidpunkt kommer håravfall att börja vid tinningarna och mitt uppe på huvudet. Även om ett botemedel mot androgen alopeci ännu inte finns tillgängligt, i andra fall av håravfall, föreslår experterna att man bör anta en hälsosam livsstil som, genom att förbättra sin kost och sluta röka, kan hjälpa till att vända processen och, dessutom, främja organismens allmänna välbefinnande.

Om du märker att din hårbotten börjar tunnas ut är det viktigt att genomgå en noggrann diagnos för att fastställa orsakerna och de potentiella behandlingarna som en erfaren och kvalificerad specialist kan rekommendera baserat på din individuella situation. Forskare ger inte upp detta vanliga problem, de fortsätter att leta efter lösningar för både förebyggande och behandling. Tills dess rekommenderar hudläkare att fokusera på att man accepterar sin skallighet och antar en look som får dig att känna dig bekväm. Innan du genomgår dyra behandlingar eller hårtransplantationer, tillägger de, är det viktigt att konsultera en betrodd specialist.

Advertisement