Denna kamera kommer att fota på exakt samma plats de närmaste 1000 åren

av Titti Carlberg

31 Januari 2024

Denna kamera kommer att fota på exakt samma plats de närmaste 1000 åren
Advertisement

Ett foto fångar ett ögonblick eller lite mer. Ändå skulle ett nytt projekt vilja observera miljöns utveckling under de kommande 1000 åren genom en enda bild. Projektet som har det passande namnet Millenium Camera kommer att äga rum i Tucson, Arizona. Det föreslogs av konceptkonstnären och experimentfilosofen Jonathon Keats, och det avser att stimulera till reflektion över hur viktigt det är att bevara miljön för kommande generationer. Men vad menas med ett foto som håller i 1000 år?

Ett 1000 år gammalt foto: vad är Millenium Camera?

Ett 1000 år gammalt foto: vad är Millenium Camera?

Chris Richards/Arizona University Communications

Hur kan en stadsmiljö förändras under loppet av 1000 år? Och framför allt: hur mycket? Kommer naturen att ersätta urbaniserat utrymme eller, som man ofta tror, kommer det motsatta att hända? Vilka förändringar kommer ske under de kommande decennierna och århundradena? Snarare än frågor till stadsplanerare och geografer, är detta frågor som alla de som bor på samma plats dag efter dag borde ställa sig själva, och som Jonathon Keats också ställde till sig själv, därav installationen av Millenium Camera. Denna kamera, med ett suggestivt och förklarande namn, har placerats i ett område i staden Tucson i Arizona, varifrån man kan beundra växtligheten nära öknen. Men vad kommer att hända under de kommande 1000 åren? Detta säger Keats:

De flesta har en ganska dyster bild av vad som väntar. Det är lätt att föreställa sig att om tusen år kan folk titta på en mycket värre version av Tucson än den vi ser idag, men det faktum att vi kan föreställa oss det är ingen dålig sak.

Advertisement

Funktionen hos Millenium Camera: tusen år av exponering

Funktionen hos Millenium Camera: tusen år av exponering

Pexels

Målet är därför att kunna föreställa sig framtiden för vår miljö, agera ansvarsfullt snarare än att passivt acceptera det som kan hända. Men hur är detta initiativ kopplat till funktionen hos Millenium Camera? Hemligheten är exponering, eller den tid som ljus har på sig att komma in i kamerans sensor. Normala kameror använder vanligtvis exponeringar på bråkdelar av en sekund, eller högst några sekunder. När det gäller Millenium Camera kommer exponeringen vara tusen år.

I ärlighetens namn är vi redan vana att se fotografier med långa exponeringar. Ett klassiskt exempel är nattscener från städer där billjusen skapar ljusa spår, eller alla underbara foton av stjärnor på himlen som skapar cirkulära stigar. Men 1000 år representerar en lång tid, och den konceptuella och experimentella avsikten med Millenium Camera är tydlig. Det är en kamera vars syfte är att öka medvetenheten bland nuvarande generationer och föreställa sig framtida förändringar.

Förutom Millenium Camera: Keats experiment i Italien

Förutom Millenium Camera: Keats experiment i Italien

Chris Richards/Arizona University Communications

Dessutom är Jonathon Keats inte främmande för konceptuella experiment som leker med vår uppfattning om miljön och vetenskapliga idéer. Särskilt intressant är Fontana della Tolleranza byggd i Fontecchio, Italien, en av de platser som drabbades av jordbävningen 2009. I denna historiska fontän i staden Abruzzo satte Keats in kosmiskt damm från en asteroid. Konstnärens budskap är enkelt: ett samhälle som delar en gemensam källa måste ständigt finna sig öppen mot världen. Även rehabilitering av upplevd verklighet med tankekonst.

Initiativ som dessa, eller som Millenium Camera i Tucson, driver oss att reflektera över vilken inverkan människans agerande har på sin omgivning. Oavsett om det är miljön, en stad eller till och med andra människor. Av denna anledning kan Jonathon Keats verk, märkligt sett ur ett rent pragmatiskt perspektiv, kommunicera lite. Ändå leder det oss till ett kännetecken som bara vi har, hur litet som helst, eller förringat: tänkandet.

Advertisement