Bevis på att det har funnits liv på Mars har samlats in. Forskares upphetsning

av Titti Carlberg

02 Februari 2024

Bevis på att det har funnits liv på Mars har samlats in. Forskares upphetsning
Advertisement

Ett av de största mysterierna för astronomer kan äntligen ha kommit till en vändpunkt. Efter många års väntan kanske det går att få svar på frågan: har det funnits liv på Mars? Vi kan vara ett steg från svaret.

Advertisement

Bekräftelsen på att det finns en gammal sjö under en krater på Mars

Bekräftelsen på att det finns en gammal sjö under en krater på Mars

Science Advances

NASA:s Perseverance-Rover är på Mars efter uppskjutningen den 30 juli 2020, med landning den 18 februari 2021. Tillverkad av Jet Propulsion Laboratory och lika stor som en bil har den ett väldigt viktigt uppdrag att utföra.

"Leta efter tecken på forntida liv och samla in prover av sten och regolit (smulad sten och jord) för en möjlig återkomst till Jorden" som rapporteras på rymdbyråns webbplats. I synnerhet observerar Percy, som den kallas, Jezero-kratern på den röda planeten och vid denna tidpunkt borde den ha ett svar att ge forskarna: finns det liv på Mars eller inte?

Hittills har roboten bekräftat att kratern en gång i tiden innehöll enorma mängder vatten. Bilder tagna med radar visar att den letar efter tecken på mikrobiellt liv i fossil form under ytan. Forskare antar att Jezero en gång var värd för ett deltasystem och genom att observera dess yta, baserat på dess utseende är det ganska troligt att bädden är en uttorkad sjö, kopplad till en nu försvunnen flod.

För att ta reda på om det verkligen kan stämma landade Perseverance direkt på kratern och kan redan ha samlat bevis på utomjordiskt liv. Ett spännande perspektiv för forskare, som nu kan studera det dammiga lagret unde kratern.

Advertisement

Yngre stenar i Mars krater, flyttade dit med vatten?

Yngre stenar i Mars krater, flyttade dit med vatten?

Science Advances

Huvudförfattaren till studien David Paige, en planetforskare från University of California, Los Angeles, säger: 

"Från omloppsbanan kan vi se ett antal olika avlagringar, men vi kan inte med säkerhet säga om det vi ser är deras originaltillstånd eller om vi ser slutsatsen av en lång geologisk historia. För att förstå hur de bildades måste vi se under ytan.".

Perseverance-Rover är utrustad med 7 kraftfulla instrument, bland vilka RIMFAX markpenetrerande radar utmärker sig, som kan detektera vatten, is och saltlake på över 10 meters djup. Vidare kan den kartlägga undergrunden, mellan lager av berg och jord, upp till 20 meter.

Under stora delar av 2023 genomsökte roboten den västra kanten av den 4 miljarder år gamla Jezero, tittat under ytan och bekräftat forskarnas hypotes om den uråldriga närvaron av sjön. Under vad som kan verka ha varit ett delta, identifierade teamet bevis på det faktum att Jezero, som bildades efter en asteroidkrasch, var värd för yngre stenar och skräp som kan ha förts in i kraterna av vatten, en mer trolig hypotes än vulkanisk aktivitet.

Analys av proverna kommer att avslöja om marsianer existerade eller inte

Analys av proverna kommer att avslöja om marsianer existerade eller inte

NASA/JPL-Caltech/Wikimedia commons - Public Domain

Med all sannolikhet ockuperade sjön, liknande de på Jorden, ett område på cirka 7 kilometer, men denna uppskattning har ännu inte bekräftats. Under tidens gång har vattenmassan genomgått många förändringar, expanderat och dragit sig tillbaka. När den försvann lämnade den deltats igenkännbara avtryck, men forskarna är otimistiska om att det kan ha utvecklats någon sorts mikrobiellt liv under den tiden. 

Perseverance har redan uppnått 60% provtagning av platsen och en del av stenarna och dammet som samlats in verkar innehålla organiska föreningar. Det kommer dock att bli nödvändigt att vänta på att dessa prover ska analyseras på jorden innan man bekräftar den faktiska närvaron av biologiska spår.

"Denna sekvens av händelser förstärker tanken att Jezero Crater har registrerat en rik geologisk historia som drivs av storskaliga förändringar på Mars. En mer fullständig förståelse av dessa händelser kan kräva provreturer och analys av Perseverance" står det i studien. 

Så nu återstår det bara att vänta på data som samlats in av Percy ska analyseras för att äntligen få reda på om det verkligen har funnits marsianer.

Advertisement