En villa vid havet nära Neapel har upptäckts: det kan ha tillhört Plinius den äldre för 2000 år sedan

av Titti Carlberg

25 Januari 2024

En villa vid havet nära Neapel har upptäckts: det kan ha tillhört Plinius den äldre för 2000 år sedan
Advertisement

Hur många underverk från det förflutna är fortfarande dolda för oss som väntar på att bli upptäckta? Arkeologer har upptäckt resterna av en antik villa, som går tillbaka 2 tusen år och kanske tillhörde en viktig historisk person.

En 2.000 år gammal villa upptäckt i Bacoli, nära Neapel

En 2.000 år gammal villa upptäckt i Bacoli, nära Neapel

Denghiù/Wikimedia commons - Public Domain

Det som återstår av en forntida och monumental romerska villa har upptäckts i kommunen Bacoli, nordväst om Neapelbukten, i Italien, Upptäckten inträffade under stadens urbaniseringsarbeten och, enligt forskare, skulle den ha varit författaren, naturfilosofen och befälhavaren Plinius den äldres hem. Villan är 2 tusen år gammal och ligger på en klippa, med utsikt över Neapelbukten och över öarna Procida och Ischia.
Ett uttalande från Superintendency of Archaeology, Fine Arts and Landscape for Metropolitan of Neapel tillkännagav upptäckten av strukturen byggd runt 1:a århundradet e.Kr..

Platsen där villan hittades är just vid kusten av Cape Miseno, där Misenum-bosättningen tidigare låg, med en romersk hamn som i 400 år var värd för Classis Misenensis, en viktig kejserlig flotta som bestod av 70 fartyg som hade rollen att kontrollera Tyrrenska havet. Vid tiden för Vesuvius utbrott år 79 e.Kr., var den person som ansvarade för flottan Plinius den äldre, som under vulkanutbrottet miste livet på grund av de giftiga gaserna från vulkanen som han andades in när han försökte rädda invånarna som var i svårigheter. Förutom att ha lämnat till eftervärlden sitt latinska verk Naturalis Historia, ett slags uppslagsverk som innehåller information insamlad av andra författare, vilken representerar skriftlig vittnesbörd från det antika romarriket, kan nu även resterna av hans villa föras tillbaka till honom.

Advertisement

Villan vid Neapelbukten fanns gömd under en lekplats

Villan vid Neapelbukten fanns gömd under en lekplats

Comune di Bacoli

Byggnaden visar typiska inslag av romersk arkitektur, som involverade användningen av tufftegel, som kallas cubilia, med en karakteristisk diamantform. Utgrävningarna har uppdagat en rad stora utrymmen som byggts vid olika tidpunkter, där villan sträcker sig upp till stenpiren, som idag ligger 4 meter under vatten på grund av negativ bradyseism, det vill säga sjunkandet i havet territorier som är utsatta för vulkanisk aktivitet. 

Simona Formola, som leder det arkeologiska arbetet med Neapels konstnärliga arv, säger:

"Det är troligt att den majestätiska villan hade en 360 graders utsikt över Neapelbukten för strategiska militära ändamål. Vi tror att utgrävning av djupare lager kan avslöja fler rum och även fresker, potentiellt även värdefulla fynd.".

Det ursprungliga syftet med utgrävningarna, som kommer att pågå i totalt 3 år, var att skapa en lekplats för barn: ingen hade förväntat sig att arbetet skulle lyfta fram resterna av en så gammal villa. De imponerande stenmurarna, på den tiden, omgav 10 stora rum delade av kakelväggar och en rad fortfarande intakta balkonger med utsikt över havet.

Plinius 2.000 år gamla villa ska bli ett utomhusmuseum

Plinius 2.000 år gamla villa ska bli ett utomhusmuseum

Soprintendenza archeologia belle arti e paesaggio per l'area metropolitana di Napoli

Platsen kommer att bli ett utomhusmuseum och under de kommande månaderna kommer utgrävningsarbeten att fortsätta söka efter fler rester av den nedsänkta villan och eventuella fynd av historiskt värde, men också om Miseniums egenskaper, för att lägga till värdefulla detaljer till rekonstruktionen av en mycket viktig del av det romerska imperiets historia. 

Formola förklarade att det faktum att känna till lite om hamnen i Miseno gör upptäckten ännu mer exceptionell. Villan, som framtida utgrävningar skulle kunna bekräfta tillhörde Plinius, samt att den var en utsiktsplats, kunde också ha varit en mötesplats för fester och gäster av hög samhällsklass som kom sjövägen. Det var faktiskt inte ovanligt att många antika romare åkte till Bacoli och dess omgivning för att nå sina sommarbostäder, njuta av havet och de olika spaanläggningar som dessa avkopplande områden bjöd på.

Men på den tiden ansågs också denna stad vara en slags ingång till underjordens värld, på grund av svavelhaltiga ångor och aktiva vulkankatrar, så pass att den fick smeknamnet "Helvetes mun". Även om villan har upptäckts först nu har många medborgare haft en hypotes om dess existens: när de lade märke till tegelväggen döpte de den till "den talande väggen", säkra på att den gömde något väldigt värdefullt. Och de hade rätt.

Advertisement