Ötzi, ismannens verkliga utseende var inte det vi trodde: en studie avslöjar hur han faktiskt såg ut

av Titti Carlberg

16 April 2024

Ötzi, ismannens verkliga utseende var inte det vi trodde: en studie avslöjar hur han faktiskt såg ut
Advertisement

En studie av Ötzis verkliga utseende, den äldsta mumie som någonsin hittats i Europa, visar att han inte såg ut på det sätt vi alltid har trott. Detta avslöjar en ny analys av hans DNA.

Advertisement

Ötzi, den 5.300 år gamla europeiska mumien

Rekonstruktion av Ötzi, ismannen

Ötzi - the Iceman / South Tyrol Museum of Archaeology/Facebook

Ötzi, känd som "ismannen" är en människomumie som är 5.300 år gammal, den äldsta som någonsin hittats i Europa. Dess upptäckt går tillbaka till september 1991, i området av det italienska tyrolska Ötztal-alperna, av en grupp tyska vandrare. Bredvid den frysta mumien fanns resterna av en kopparyxa, en mössa av björnskinn och en lång båge. Namnet valdes för att hedra dalen med samma namn där upptäckten ägde rum, och sedan 1998 finns han på Sydtyrolens arkeologiska museum Alto Adige i Bolzano i Trentino Alto Adige-regionen, Italien.

Ismannen beskrevs från början med långt rufsigt hår och blek hy. Men en senare analys, decennier efter upptäckten, fastställde att hans utseende inte var det som hade antagits. Den första studien av Ötzis arvsmassa presenterade 2012, men efter stora framsteg inom DNA-forskning ville forskare undersöka hans arvsmassa på nytt.

 

Advertisement

Ötzis verkliga utseende, ismannen

Tatueringarna på Ötzis rygg

Peter Demján/Ötzi - the Iceman / South Tyrol Museum of Archaeology/Facebook

Ötzi hade i själva verket tunt hår, på gränsen till flint. Dessutom var hans hy och ögon mörkare än vad som tidigare sagts. Enligt studien var den överviktiga mannen cirka 45 år och ättling till bönder som bebodde det som nu är Turkiet. Till en början trodde man att ismannen hade ljusare hy och mycket mer hår, men tidens gång och miljöförhållandena förändrade hans utseende.

Ötzi tillhörde förmodligen ett litet isolerat samhälle i Alperna: de flesta av dagens européer har DNA från jägare och samlare som ursprungligen kommer från väst, från herdar i öst och från bönder i Anatolien, men 92% av Ötzis förfäder härstammar endast från de senare. Detta betyder att hans familj inte blandade sig med andra grupper, men detta är inte den enda "sena" upptäckten som involverar hans ursprung. 

Faktum är att en ytterligare studie fokuserade på mannens många tatueringar, vilket kullkastade den ursprungliga övertygelsen.

Tatueringarna på Ötzis kropp

Ötzi - the Iceman / South Tyrol Museum of Archaeology/Facebook

Ötzi hade 61 tatueringar på sin kropp som, med tanke på hans ålder, kan anses vara de äldsta i historien som överlevt fram till idag. Men hur gjordes de? Enligt tidigare studier är tron att de gjordes med användningen av ett vasst blad och svart pigment, men denna teori motbevisas av en senare forskning. Med all sannolikhet graverades tatueringarna med ett spetsigt verktyg och kolpigment.

Studien baserades på aktuella experiment som simulerar uråldriga tatueringstekniker. Aaron Deter-Wolf, medförfattare till studien säger: 

"De flesta finns på underbenen och anklarna. En på vänster handled och det finns ett par i nedre delen av ryggen. Mestadels linjer, en del korsade, men de flesta parallella med varandra. Från två till fem eller sex linjer".

Enligt forskaren påminner de vid kanterna rundade tatueringarna på Ötzis kropp om en handgjord design gjord med ben eller koppar. Snitten, istället, har skarpa kanter. I vilket fall som helst visar metoden en viss kontinuitet med dagens tekniker och konsten på Ötzis kropp avslöjar de äldsta bevisen hittills rörande tatueringar.

Advertisement