En entrébiljett för att besöka Venedig: startdatumet för experimentet har fastställts

av Titti Carlberg

06 Januari 2024

En entrébiljett för att besöka Venedig: startdatumet för experimentet har fastställts
Advertisement

Venedig är utan tvekan en av de vackraste städerna i världen. Det som får en att förälska sig i dess historia, dess kanaler, de upplevelser som kan göras på lagunen och alla de tusentals människor som besöker staden varje dag. Nja, kanske inte den sista aspekten, eftersom Venedig är en av de platser som drabbas mest av massturism. Av denna anledning kommer man nu testa en biljett för att få komma in i staden, med början från våren 2024. För en avgift.

Advertisement

Venedig och massturism: en allt närmare relation

Venedig och massturism: en allt närmare relation

Livioandronico2013/Wikimedia Commons - CC BY-SA 4.0 DEED

Alla de som har besökt Venedig vet mycket väl att man när som helst på året besöker staden i sällskap med tusentals turister. I de flesta fall är det massturism och "hit and run"-turism som besöker lagunen, som inte tillför någon nytta för lokala aktiviteter. År 2022 registrerade Venedigs kommun nästan 11 miljoner övernattningar, medan antalet bäddar för turister översteg antalet bäddar för invånare i september 2023. För att skydda staden har nu vissa beslut implementerats av UNESCO. Som Venedigs borgmästare säger:

De framtvingade kraven som getts till oss av UNESCO var Mose, som skulle aktiveras, flytta fartyg och minskad turismplanering.

De flesta frågor som skyddar staden från högt vatten, är nu aktiva mellan en kontrovers och en annan, och kryssningsfartyg kan nu inte längre gå in i lagunan. Det som återstår att utföra är massturismplanering.

Advertisement

Venedig mot betalning: ett vinnande beslut?

Venedig mot betalning: ett vinnande beslut?

Pexels

Den föreslagna lösningen består i att införa en inträdesbiljett på 5 euro, och en test på detta påbörjas våren 2024. Att detta är ett sätt att motverka massturism framgår av de kategorier som är undantagna. Stadens invånare, arbetare och yrkesverksamma, studenter, hotellturister och invånare i Veneto-regionen är de som inte kommer att krävas på 5 euro för att komma in i Venedig. Men de sistnämnda måste dock registrera sig på åtkomstportalen.

Den experimella fasen kommer, som sagt var, påbörjas våren 2024, särskilt under vårens långhelger och sommarhelger. Detta är inget slumpmässigt beslut, eftersom dessa är de värsta dagarna för tillströmningen av "hit and run"-turister i lagunstaden. Men om biljetten på 5 euro för att besöka Venedig är en effektiv lösning har ännu inte visat sig.

Venedig lanserar en utmaning mot massturism

Venedig lanserar en utmaning mot massturism

Pexels

Beslutet att ta betalt för inträde till Venedig är avsett för att tala för sig själv, skapa kontroverser och omdefiniera turistupplevelsen. Ur denna synvinkel, exklusive de 5 euro som behövs för att besöka staden, är det ett imponerande försök för att balansera en plats som har en stor attraktionskraft med behovet att bevara den. Ett försök som inte är fritt från tvivel och kritik.

Det kommer att bli nödvändigt att försöka förstå hur kontrollerna blir vid ingången till den historiska stadskärnan, och hur mycket Venedig riskerar att förvandlas till en nöjespark. Ett öde som lagunstaden har riskerat i många år: av denna anledning har Venedig för avsikt att ändra dess förhållande till en viss typ av turism. 
Som vi nämnde tidigare, är det fortfarande för tidigt att förstå om försöket kommer att bli framgångsrikt: det är ju dock turisterna som får betala. Åtminstone i början.

Advertisement