Hur skapar man ett nytt "ord" i teckenspråkets vokabulär?

av Titti Carlberg

26 November 2023

Hur skapar man ett nytt "ord" i teckenspråkets vokabulär?
Advertisement

Teckenspråket ger ett grundläggande grepp för döva och för dem som interagerar med dem. I den här artikeln kommer vi att se speciellt på vad teckenspråket är, vilka som är de huvudsakliga teckenspråken i världen, hur man lär sig det och hur man lägger till nya ord.

Advertisement

Vad är teckenspråk?

Vad är teckenspråk?

Pexels

Som namnet antyder är teckenspråk en form av kommunikation utan att använda rösten. Istället förmedlas betydelser genom ett kodifierat system som innefattar tecken med händerna, ansiktsuttryck, kropp- och läpprörelser. Teckenspråkets huvudkomponent är manuella tecken, som består av att man gör gester med händerna i olika positioner och tillhörande rörelser. Detta är den dominerande delen av koden, som gör att talare - eller snarare undertecknare - kan använda teckenspråk för att kommunicera sitt meddelande och förstå andras meddelanden. 
I till exempel Italien kallas teckenspråket för LIS (Lingua Italiano dei Segni) - Italienska Teckenspråket - och det används av tiotusentals människor. Men det är inte det enda.

Advertisement

Finns det ett internationellt teckenspråk?

Finns det ett internationellt teckenspråk?

EliasaileLIS/Wikimedia Commons - CC BY-SA 4.0 DEED

Teckenspråket varierar från land till land. Som vi har sett finns LIS i Italien, medan USA har ASI, Amirican Sign Language, och Storbritannien har BSL, British Sign Language. 
För att förstå skillnaderna i teckenspråket i varje land har antagandet av ett internationellt tekenspråk föreslagits som får namnet Signuno eller Gestuno. Många kallar det helt enkelt för ISL, International Sign Language. Utvecklad med början 1951 enligt viljan från Word Federation of the Deaf, det är baserat på esperanto och olika nationella teckenspråk. Tyvärr har det dock inte ännu antagits på världsbasis, även om det ibland används i FMS-konferenser vid vissa tillfällen.

Hur man lär sig tekenspråket

Hur man lär sig tekenspråket

EpicFlame/Wikimedia Commons - CC BY-SA 3.0 DEED

För att lära sig teckenspråket rekommenderas det att man börjar med alfabetet. Genom att känna till bokstäverna och vokalerna i teckenspråket kan man stava ord och namn. Först efter det är det användbart att lära sig de grundläggande tecknen som används i vardagligt samtal. När man har lärt sig grunderna är det bra att öva på dem ett tag för att senare lära sig på samma sätt som man gör med talspråk, man kan skapa väl avrundade kombinerade meningar och gradvis lägga till andra ord till det personliga ordförrådet. Även i det här fallet är övning grundläggande, men med tanken att delta i specifika kurser alltid är prio eftersom de leds av experter.

Hur skapas nya ord i teckenspråket?

Hur skapas nya ord i teckenspråket?

Pexels

Språket är ett levande instrument, det lever av att utvecklas i vardagslivet. Då teckenspråket inte är ett tillbehör till det naturliga språket, utan ett fullfjädrat språk, sker även här förändringar, utvecklingar och introduktioner av nya ord. Men hur introduceras eller skapas nya ord i teckenspråket? Trots de språkliga skillnaderna som finns från land till land är dynamiken för införandet av nya ord väldigt lika.

I till exempel Italien, är undertecknarna själva medvetna om de ord som används i vardagen. De nya orden föreslås till organ och föreningar som sysslar med godkännande och registrering. Exempel på ord som introducerats i LIS genom åren är Internet, Smartphone och nätmobbning.

I andra länder är dynamiken liknande: Nederländerna har två organ, en dedikerad för registrering av nya tecken, den andra för utveckling. Och så vidare. I allmänhet är teckenspråk inte bara levande, utan också ett viktigt sätt att kommunicera för många människor. Den kontinuerliga utvecklingen av ordförråd och tecken återspeglar dynamiken i denna unika form av uttryck.

Advertisement