Det sätt som Tesla-bilar tillverkas och monteras är som science fiction för många

av Titti Carlberg

24 December 2023

Det sätt som Tesla-bilar tillverkas och monteras är som science fiction för många
Advertisement

3D-utskrift har stor framgång inom olika sektorer och revolutionerar gradvis produktionsprocessen för många produkter. Ett exempel på stark påverkan är säkerligen bilproduktionsvärlden.

Vad är 3D-utskrift?

Vad är 3D-utskrift?

Pexels

3D-utskrift, även känd som additiv tillverkning eller friformsframställning, är en produktionsmetod för att skapa tredimensionella objekt från en digital fil. Processen sker genom succesiv tillsats av materiallager, från vilken termen "additiv" kommer. 

Denna metod skiljer sig från traditionell subtraktiv tillverkning där material avlägsnas från ett massivt block genom fräsning eller svarvning.

Processen börjar med en 3D-modell, vanligtvis skapad med 3D-modelleringsprogramvara eller erhållen genom skanning. Olika material kan användas för montering, som plast, harts, metaller, keramik, men även biologiska vävnader.

3D-utskrift tillåter oss skapa objekt med komplexa och detaljerade former som skulle vara för svåra om inte omöjliga att skapa med traditionella metoder.

Denna tillverkningsteknik har ett brett användningsområde, från snabba prototypframställning i ingenjörsdesign till medicin och till och med i produktion av livsmedel.

Advertisement

Hur tillämpas 3D-utskrift på biltillverkning?

Hur tillämpas 3D-utskrift på biltillverkning?

Steve Jurvetson /Wikimedia Commons - CC BY 2.0

Tesla, med Elon Musk i spetsen, arbetar med innovativ teknik som kan revolutionera bilindustrin. Med hjälp av 3D-utskrift utvecklar företagen en metod för att producera stora formar av sand, som gör att de kan tillverka elbilar snabbare och billigare än konkurrenterna.

Sedan år 2020 har det amerikanska företaget använt sig av en process som kallas "Giga Press", som går ut på att pressa flytande aluminium i formar för att göra de främre och bakre delarna av bilkarosser. Denna process använder maskiner som väger mellan 6000 till 9000 ton.

Detta nya tillvägagångssätt syftar till att optimera tekniken genom 3D-utskriftsformar, som sedan används för att gjuta hela undersidan på elbilar i ett helt stycke.

Tillämpningen av denna metod är en kontrast till den traditionella processen för att bygga ett bilchassi, vilket vanligtvis handlar om cirka 400 separata delar.

De gigantiska formarna skapas genom att göra 3D-utskrifter i sand, med hjälp av ett speciellt bindemedel för att limma ihop materialet lager för lager.

Denna process minskar inte bara på kostnaderna, vilket gör formarna ungefär fyra gånger billigare, utan är också en snabbare metod som möjliggör enkel modifiering av själva formarna, eftersom ingenjörerna på Tesla bara behöver göra nya 3D-utskrifter i detta fall.

3D-utskrifter förändrar radikalt flera industrier, inklusive fordonsindustrin, tack vare dess förmåga att producera objekt, komplexa och perfekt anpassade, med hänsyn till kostnaderna.

Teslas teknologi är ett ledande exempel på denna revolutionerande metod, som visar hur denna teknik inte bara förenklar och påskyndar tillverkningsprocessen, utan också minskar trycket på företagets utgifter.

Advertisement