Företaget som utvecklade fönsterputsroboten för skyskrapor tjänar rekordbelopp

av Titti Carlberg

25 December 2023

Företaget som utvecklade fönsterputsroboten för skyskrapor tjänar rekordbelopp
Advertisement

År efter år blir robotar en djupare del av vår vardag, från de mest komplexa uppgifterna till de till synes mest enkla. En av huvudpersonerna i denna förändring är roboten Ozmo, en fönsterputsare utrustad med artificiell intelligens som är tillverkad av Skyline Robotics. Nu när Ozmo har blivit alltmer populär har företaget säkrat 10 miljoner dollar i finansiering, redo att utöka sin position på marknaden.

Advertisement

Genombrott inom fönsterputssektorn: Ozmo av Skyline Robotics

Genombrott inom fönsterputssektorn: Ozmo av Skyline Robotics

Skyline Robotics/Youtube

Skyline Robotics blev kända efter att ha skapat Ozmo, världens mest kända robotfönsterputsare. Mer än en enkel "fönsterputsare", har Ozmo faktiskt revolutionerat branschen. Roboten kombinerar syn och artificiell intelligens, avancerad sensorrobotik och maskininlärning för att tvätta fönster upp till tre gånger snabbare än människan. Och detta, utan att utsätta arbetare eller deras jobb i fara, eftersom mänskliga operatörer behövs för att hantera roboten.

Finansieringsmålen som Skyline Robotics har uppnått följdes av 2023 års RBR50 Robotics Innovation Award som Ozmo vann. Dessutom vann företaget också PropTech Breaktrough Award 2023, ett resultat som bekräftar kvaliteten på de utvecklade robotrörelserna. Michael Brown, VD på företaget sa sig vara väldigt nöjd över de uppnådda resultaten, inklusive över ett partnerskap med Principe Cleaning Service som tänker ta Ozmo till London.

Advertisement

Skyline Robotics uppgång

Skyline Robotics uppgång

Skyline Robotics/Youtube

Kort sagt, Skyline Robotics är ett företag på frammarsch, ytterligare en anledning till att de har lyckats få ett så betydande ekonomiskt stöd. Bidraget kom från Dust Ventures och privatpersoner med hög nettoförmögenhet. Summan på finansieringen är 9,8 miljoner dollar i Pre-Series A-2. Dessutom ökar finansieringen, liksom partnerskap: förutom London kan Ozmo snart anlända till Japan och Singapore.

Ozmo-expansionen är uppenbarligen en framgång för Skyline Robotics, men samtidigt är det ett tecken på stark tillväxt på den globala marknaden för fönsterputsrobotar. För närvarande är den årliga tillväxttakten drygt 15%, men den kan öka ytterligare med tanke på att det kontinuerligt byggs nya skyskrapor. Och skyskrapor har många glasfönster på väggarna som måste tvättas.

Framtidsplaner: en fönsterputsare som erövrar världen?

Framtidsplaner: en fönsterputsare som erövrar världen?

Skyline Robotics/Instagram

Med blicken mot framtiden har Skyline Robotics ambitiösa planer. Sm vi har sett har de redan planer på att expandera Ozmo till andra städer och länder, för att revolutionera fönsterputsning på andra platser. Och vad vi kan förstå är det inte bara en fönsterputsrobot, utan en uppsättning sammankopplade system som fungerar för ett enda syfte. Å andra sidan är artificiell intelligens, maskininlärning och avancerad vision inte lätt att utveckla.

Den senaste finansieringen på 9,8 miljoner dollar kommer därför att kunna stödja expansionen av Ozmo i andra städer, medan förstärkningen av R&D-teamet kommer att kunna förbereda de efterföljande faserna. Hur man än ser på det leder Skyline Robotics en verklig revolution och är redo att ta över världen. Med ett rent fönster i taget.

Advertisement