Amazon har introducerat humanoida robotar i sina lager: men är det rätt val för framtiden?

av Titti Carlberg

13 December 2023

Amazon har introducerat humanoida robotar i sina lager: men är det rätt val för framtiden?
Advertisement

Amazon har börjat använda humanoida robotar på sina lager. Det som kan verka som en mening hämtad från en science fiction-film är en extremt samtida verklighet, med alla konsekvenser som det innebär. 
I den här artikeln kommer vi att se vad Digit är, den nya Agility Robotics-roboten som används av Amazon och vilka konsekvenserna av dessa maskiner är för framtidens arbete. Och inte bara.

Advertisement

En ny humanoid robot på Amazon: Digit, av Agility Robotics

En ny humanoid robot på Amazon: Digit, av Agility Robotics

Agility Robotics/Youtube

Vi har alla sett Boston Dynamics robotar, men de har alltid varit mer konceptuella än praktiska prototyper. Samtidigt använder företag redan "robotar" för monteringsuppgifter, men de set mer ut som maskiner än androider.
Digit,  den nya roboten från Agility Robotics, vill kombinera fördelarna med båda lösningarna. Den går på två ben och kan hämta och flytta paket, containrar och kundorder. Enligt Scott Dresser, vice VD för Amazon Robotics, kan Digit tackla utmaningar som andra robotar inte klarar, som trappor och stegar på lagret.

Roboten som är utvecklad av Agility Robotics, som för närvarande testas på Amazons lager, kan verkligen utgöra en lågkostnadslösning. Ändå handlar det om robotik, ett ämne som alltid har genererat debatter och frågor. Är det verkligen en bra idé att investera i en humanoid robot? Och vad blir ödet för Amazons mänskliga anställda? För tillfället är Digit i testfasen för att utvärdera dess säkerhet, men de potentiella problemengår långt utöver denna aspekt.

Advertisement

Problemet med formen? Behöver vi verkligen humanoida robotar?

Problemet med formen? Behöver vi verkligen humanoida robotar?

Boston Dynamics

Det första problemet gäller Digits humanoida form, ett rudimentärt första steg mot den verklighet som skildras i filmer som I, Robot. Ändå kanske den mänskliga formen inte är den idealiska lösningen för alla uppgifter. Enligt Aaron Saunders, teknisk chef på Boston Dynamics, har humanoida robotar viss potential inom området allmän robotik, men inte för specifika uppgifter. Till exempel skulle den humanoida formen göra det ineffektivt att flytta paket och behållare.

För Saunders är Stretch-roboten som utvecklats av Boston Dynamics mycket effektivare än en humanoid robot för att hantera förpackningar och kartonger. Det är dock mycket mer som står på spel än bara funktionalitet: Boston Dynamics och Agility Robotics diskuterar två framtidsvisioner. Å ena sidan finns det påtvingande av människans hand på verkligheten, med former som uteslutande är beroende av funktion. Å andra sidan finns det människans försök att reflektera sig själv i sina egna skapelser, för att se sig själv i de nya humanoida robotarna.

Ämnesproblemet: Kommer robotar att ersätta mänskliga medarbetare?

Ämnesproblemet: Kommer robotar att ersätta mänskliga medarbetare?

Agility Robotics/Youtube

Bortsett från de mer existentiella frågorna finns det ett annat konkret problem som väckts av Amazons val att använda Digit i lager. Å ena sidan, som vi har sett, finns det funktionaliteten hos den humanoida formen, men å andra sidan finns det medarbetarnas öde. Den multinationella utvecklingen mot automatisering gläder inte alla. Enligt Amazon är detta ett nyckelögonblick för att befria anställda från manuella uppgifter och förbättra kundservicen. Enligt fackföreningarna har Amazon dock behandlat sina anställda som robotar i flera år. Rusningen mot automatisering kommer inte att befria de anställda från manuella uppgifter utan snarare från arbetsplatsen.

Enligt Tye Brady, från Amazon Robotics, finns det inga planer på helautomatiska lager inom den närmaste framtiden. Människor är oersättliga, hävdar han, och faktum är att Amazon har skapat tusentals jobb tack vare robotsystem. 

Även i det här fallet pratar vi om jobb men diskussionen involverar också en annan dimension. Å ena sidan finns det ansträngningar för att utveckla framtidens teknik som lämnar farhågor om dess inverkan på framtiden, å andra sidan finns det en önskan att behålla några hörnstenar i nuet och ta ett steg i taget. Att säga vilket som är rätt tillvägagångssätt är inte lätt, med alla för och nackdelar med de olika positionerna, men vi kanske borde fråga en robot. 

Advertisement