När konsumenterna läser "vegan" på ett livsmedel tar de ett omedelbart beslut

av Titti Carlberg

25 December 2023

När konsumenterna läser "vegan" på ett livsmedel tar de ett omedelbart beslut
Advertisement

Informationen som står på de olika produkterna i snabbköpet eller en livsmedelsbutik kan ibland vara svåra att förstå och orden i dem kan direkt påverka om köpet kommer att genomföras eller inte. Faktum är att det är så om det står "vegan" på produkten.

Advertisement

Vad betyder vegan?

Vad betyder vegan?

Pxhere

Termen "vegan" syftar på en person som följer en livsstil baserad på vegankost. Detta innebär att individen inte äter eller dricker några animaliska produkter, såsom kött, fisk, mejeriprodukter, ägg och honung.

Veganism går utöver enkel kost, eftersom många veganer också undviker icke-livsmedelsprodukter som härrör från djur, såsom skinn och ull, de motsätter sig också användningen av kosmetiska och farmaceutiska produkter som har testats på djur.

Dessutom är detta fenomen ofta förknippat med etiska, miljö- och hälsomässiga problem, där förespråkarna strävar efter att minska djurens lidande, miljöpåverkan från boskapsuppfödning och att förbättra sin hälsa genom en kost som bara är baserad på växter.

Advertisement

Vilka är fördelarna med en vegankost?

Vilka är fördelarna med en vegankost?

Aemijork/Wikimedia Commons - CC BY-SA 4.0

En vegankost är fördelaktig för hjärthälsa eftersom den minskar intaget av mättade fetter och kolestorol som finns i animaliska produkter. Den hjälper också att förebygga olika kroniska sjukdomar, inklusive cancer, tack vare många viktiga näringsämnen. För dem som är drabbade av diabetes typ-2 kan dessutom denna kost vara särskilt fördelaktig eftersom den förbättrar hanteringen av glukos i blodet.

Studier har också visat att veganer och vegetarianer tenderar att ha lättare för att gå ner i vikt och behålla den på ett mer hälsosamt sätt, tack vare ett lägre intag av mättade fetter och kaloririk mat.

Dessutom kan en vegankost vara användbar för att kontrollera hypertoni och bidrar till en ökad livslängd tack vare den höga närvaron av näringsrika livsmedel och antioxidanter.

 

Vad avslöjade studien?

Vad avslöjade studien?

曾 成訓/Wikimedia Commons - CC BY 2.0

Den amerikanska studien som publicerades i Journal of Enviromental Psychology, undersökte hur ordet "vegan" på produkter kan påverka konsumenternas val. Experimentet involverade 7.341 deltagare som ombads välja mellan olika matkorgar, älla märkta med olika termer.

Resultatet visade att när livsmedelsprodukten var märkt med "vegan" var det bara 20% av deltagarna som valde den korgen. I jämförelse hade termerna "grönsaker", "hälsosamt", "hållbart" och "hälsosamt och hållbart" en mer positiv inverkan, med procentsatser från 27% till 44%.

Peter von Philipsborn, folkhälsoexpert på LMU i München, tror att termen "vegan" kanske inte alltid är användbar och kan avskräcka köttätare från att köpa produkten. Dessutom inser många konsumenter fördelarna med en växtbaserad kost, men vill inte helt ge upp animaliska produkter. 

Sammanfattningsvis; medan en vegankost erbjuder många fördelar, kan uppfattningen av termen "vegan" i hög grad påverka olika konsumenters val. Detta fenomen belyser därför ett intressant dilemma mellan främjandet av hälsosamma och hållbara livsmedelsval och dess effektiva kommunikation till en storskalig allmänhet.

Advertisement
Om du gillar detta så kanske du också gillar