NASA har problem med att öppna behållaren som innehåller prover från en asteroid

av Titti Carlberg

26 December 2023

NASA har problem med att öppna behållaren som innehåller prover från en asteroid
Advertisement

NASA är berömt för sina uppdrag i rymden som hjälper oss att bättre förstå solsystemet och viktiga frågor om vår existens. Men tyvärr slutade inte ett av uppdragen med att hämta en del av en asteroid på bästa sätt.

Advertisement

Vad är asteroiden Bennu?

Vad är asteroiden Bennu?

Pixabay

Uppdraget involverade asteroiden Bennu som har en diameter på cirka 500 meter och som behöver cirka 1,2 år för att fullborda sin bana runt solen. För ett fullständigt varv på sin axel behöver Bennu bara lite mer än fyra timmar och vart sjätte år kommer denna himlakropp nära Jorden.

Bennu tros ha sitt ursprung från en större asteroid, som bildades för mellan 700 miljoner och 2 miljarder år sedan. Dess kemiska och mineralogiska struktur kan dock vara ännu äldre och går tillbaka till bara 10 miljoner år efter skapandet av solsystemet.

Advertisement

Vad hände egentligen på NASA-uppdraget?

Vad hände egentligen på NASA-uppdraget?

NASA

NASA lyckades föra tillbaka prover av sten och damm från asteroiden Bennu till Jorden, tack vare
rymduppdraget Osiris-Rex (akronym för Origins, Spectral Interpretation, Resource Identification, and Security-Regolith Explorer).

Dessa prover skulle ge viktig information om solsystemets ursprung och Jordens bildning. Fragmenten samlades in av sonden som skickades ut i rymden via Touch-and-Go Sample Acquisition Mechanism (TAGSAM)-enheten. Teamet på NASA:s Johnson Space Center i Houston har dock svåra problem med att öppna TAGSAMs huvud.

Faktum är att forskarna har upptäckt att två av de 35 fästelementen inte går att lossa med de verktyg som är godkända för användning i OSIRIS-REX speciella verktygslåda.

Hittills har NASA bara lyckats komma åt en del av proverna (70,3 gram), trots att de överskridit det ursprungliga målet på bara 60. Så, en betydande mängd är fortfarande fångad inuti kapseln: det uppskattas att den har samlat in totalt 250 gram material.

På den lilla delen av det utvunna provet har analyser dock utförts redan och man har upptäckt förekomsten av kolmolekyler och vatten.

NASA har dock avbrutit öppningsförsöken för att få tillgång till den återstående delen av materialet och försöker nu komma på ett sätt att återställa verkyg som behövs för denna operation.

Vilka andra projekt har NASA på gång?

Vilka andra projekt har NASA på gång?

NASA

Osiris-Rex-uppdraget representerar en historisk bedrift för NASA, eftersom detta är första gången som de har lyckats föra  asteroidprover till Jorden. Den mängd material som samlades in var också större än Japans Hayabusa-uppdrag till asteroiderna Ryugu och Itokawa.

Framtida NASA-projekt inkluderar samarbeten med andra rymduppdrag som det japanska MMX-uppdraget som syftar till att besöka Phobos, en av Mars månar för att föra prov av den till Jorden år 2029.

Dessutom planerar de att använda Artemis-programmet, planerat till år 2026, för att samla in nya månprover och även material från Mars via Perseverance rover.

Sammanfattningsvis markerade NASA:s Osoris-Rex-uppdraget ett stort genombrott i rymdutforskningen. Trots de tekniska utmaningarna när de försöker öppna behållaren kommer Bennu-proverna, när de väl är tillgängliga, att erbjuda forskarna en värdefull möjlighet att studera nya rymdmaterial för att bättre förstå ursprunget till vårt solsystem och bildandet av liv på Jorden.

Advertisement