Det som avgör ögonfärgen är otroligt intressant

av Titti Carlberg

17 December 2023

Det som avgör ögonfärgen är otroligt intressant
Advertisement

Många människor är fascinerade av ögonfärg, eftersom den representerar en särskiljande och unik egenskap hos varje person, precis som med fingeravtryck. Faktum är att även ögon av samma nyans kan färgdensiteten variera avsevärt. Men vad är det som avgör vilken färg man får på ögonen? Svaret är inte så enkelt, och mekanismerna bakom färgvalet är oerhört intressanta.

Vilka faktorer avgör en persons ögonfärg?

Vilka faktorer avgör en persons ögonfärg?

Pexels

Ögonfärgen påverkas av mängden och typen av melanin som finns i den bakre delen av iris, samt strukturen och tjockleken av stroma, ett tunt lager av bindväv som finns i den främre delen av ögat.

Melanin, samma pigment som också bestämmer färgen på hud, hår och eventuella fräknar, varierar vad gäller kvantitet i olika människors ögon. Detta gör att man kan skapa ett brett urval av färger från blått till svart.

Det finns två huvdtyper av melanin, var och en ansvarig för färger:

Feomelanin: denna sort av melanin ger gula och röda nyanser.
Eumelanin: denna typ producerar mörkare pigment, allt från brunt till svart

Advertisement

Vilken roll har gener för ögonfärgen?

Vilken roll har gener för ögonfärgen?

Pexels

Ögonfärgens genetik involverar interaktionen mellan olika typer av gener, som kan klassificeras som dominanta eller recessiva: dominanta gener tenderar att segra över recessiva gener, vilket påverkar den ärftliga egenskapen.

Färgen på bruna ögon, till exempel, som härrör från en dominant gen, tenderar att råda över genen för blå eller ljusa ögon, som istället är recessiv.

Men att bestämma ögonfärgen är faktiskt en mer komplex process, eftersom den beror på mer än en gen, faktiskt:

-Om båda föräldrarna har blå ögon har de en högre chans att få barn med blå ögon.
- Om båda föräldrarna har bruna ögon är de mer benägna att få barn med bruna ögon.
- I par där ena föräldern har bruna och den andra har blå ögon är chansen att få ett barn med blå ögon större än hos par där båda föräldrarna är brunögda.
- Om en mor- eller farfar till en av föräldrarna, som har bruna ögon, har blå ögon, ökar chansen att barnet får blå ögon.

Vilken är den vanligaste ögonfärgen i världen?

Vilken är den vanligaste ögonfärgen i världen?

Pexels

Den vanligaste ögonfärgen globalt sett är brun, mer än hälften av befolkningen har nyanser som sträcker sig från ljusbruna till mörkbruna. Denna färg beror på närvaron av en större mängd melanin i stroma.

Däremot har cirka 8-10% av världens befolkning ljusblå eller mörkblå ögon, en färg som är resultatet av en låg densitet av melanin, särskilt i den bakre delen av iris. De flesta med denna ögonfärg är av europeiskt ursprung.

Svarta ögon, som mindre än 1% av befolkningen har, är resultatet av en överproduktion av melanin. Denna färg är särskilt utbredd i Östasien, Sydostasien, bland aborginier, i Afrika, Sydamerika och i många områden i Mellanöstern.

Endast 2% av världens befolkning har gröna ögon, som sträcker sig från jadegrönt till olivgrönt. Denna färg är vanligast i Irland, Skottland och Centralasien, och härrör från en låg mängd melanin, särskilt av typen feomelanin.

Sedan finns det också heterochromia som innebär att en person har olika färger på iris, eller flera färger, inuti sin iris. Detta kan vara komplett, sektoriellt eller centralt, beroende på hur färgförändringen visar sig.

Advertisement