Detta är vad som händer om vi av misstag råkar svälja ett tuggummi: falska myter och sanningar

av Titti Carlberg

09 November 2023

Detta är vad som händer om vi av misstag råkar svälja ett tuggummi: falska myter och sanningar
Advertisement

När vi tuggar tuggummi kan vi av misstag råka svälja det: bör vi bli allvarligt oroliga då eller blir det inga konsekvenser? Låt oss försöka klargöra vad som händer.

Tuggumits historia

Tuggumits historia

Lusheeta7/Wikimedia commoms - CC BY-SA 3.0

Har du någonsin undrat vad som kan hända om du av misstag sväljer tuggumi? Det kanske har hänt och du kände en viss oro, då du kom ihåg att du någonstans hade hört att du kunde bli riktigt sjuk. Det är i alla fall många som tuggar tuggummi under dagtid och denna vana har urgamla vanor.

Visst har dess utseende förändrats över tid, men det finns bevis för att björkbarktjära användes i norra Europa redan för 9000 år sedan. Förmodligen var syftet att lindra tandsmärta, medan det forntida Maya tuggade en förening som hette chicle, erhållen från ett bär som heter sapodilla, för att hålla törst och hunger i schack. Till och med aztekerna tuggade det, men med vissa sociala begränsningar: bara ogifta och yngre kvinnor fick göra det i närvaro av andra människor, medan alla andra var tvungna att vara mer reserverade. I Nordamerika använde urbefolkningen granharts, en sed som fortsatte med tillkomsten av europeiska bosättare.

I slutet av 1840-talet kokade den amerikanske uppfinnaren John Bacon Curtis granharts och skar den sedan i flera remsor, som han täckte med majsstärkelse för att förhindra att de klibbade vid varandra, vilket effektivt skapade den första försäljningsbara tuggummit. År 1850 byggde han den första tuggummifabriken i Portland, Maine, USA. Smaken av hartsen var dock inte den bästa och den tenderade att smulas sönder mellan tänderna, så paraffinvax övervägdes, tills uppfinnare Thomas Adams, NewYork, grundade ett företag 1880 som importerade chiclet från Mexiko och skapade en bättre version av det. 

I mitten av nittonhundratalet ersatte de flesta tuggummitillverkare det med andra syntetiska ingredienser. Den ökande konkurrensen fick affärsmän som William Wrigley Jr och Frank Fleer att göra sitt bästa för att utmärka sig och få deras produkter att sticka ut i mängden, tills Walter Diemer 1928 skapade det första tuggummit som kunde producera "bubblor". Sedan det ögonblicket har produkten antagit olika former och färger och använts flitigt: men vad händer om man sväljer det?

Advertisement

Att svälja ett tuggummi: hur mycket lämnas kvar i vår kropp?

Att svälja ett tuggummi: hur mycket lämnas kvar i vår kropp?

Pexels

Tuggummi är ett slags nöje, men framför allt är det användbart för att fräscha upp andedräkten. Till sin natur bör det därför inte sväljas, men vad händer om man råkar göra det? Vissa tror att det kan vara kvar i magen i upp till sju år innan det smälter, men det är en felaktig tro. I verkligeheten blir det inga konsekvenser av att svälja ett tuggummi av misstag ibland, men det kan bli det om det händer ofta.

Trädharts är nu ett avlägset minne och nuvarande tuggummi är skapat med gummibas och syntetiska ämnen, inklusive något som härrör från petroleum, smakämnen och sötningsmedel, och innehåller inga livsmedelsklassade ingredienser. Detta betyder att det inte har några näringsmässiga egenskaper och är inte smältbart, så vår kropp kan inte bryta ner det, som den gör med det vi äter. Så, vilket öde går man till mötes då?

Det stöts ut ur kroppen, intakt, efter cirka 40 timmar. I verkligheten händer samma sak med andra ingredienser som passerar genom matsmältningssystemet intakta, såsom majskärnor och råa frön.

Men om man sväljer tuggummi för ofta kan det få allvarliga konsekvenser.

Att svälja tuggummi för ofta: detta är vad som kan hända

Att svälja tuggummi för ofta: detta är vad som kan hända

Morag Riddell/Flickr - CC BY-NC 2.0

Om man sväljer ett tuggummi flera gånger under en kort tidsperiod, till exempel ett om dagen i en vecka, kan matsmältningssystemet drabbas av konsekvenser och orsaka blockering av tarmen, vilket resulterar i svår smärta. Mekanismen liknar den för ett hydrauliskt systemrör som blockeras av något som inte glider: om blockeringen inte elimineras kommer allt som glider inuti bara öka ackumuleringen, vilket slutar med att skapa ett tryck i röret med risk för att det spricker. Om symptom som förstoppning, buksmärtor, tyngd eller svullnad i tarmen, kramper och kräkningar uppstår måste man kontakta en läkare.

Och om det är ett barn som gör det? Som för vuxna kommer tuggummit att stötas ut ur kroppen under de följande timmarna, men om det händer ofta, flera dagar i rad, är det viktigt att övervaka eventuella gastrointestinala störningar.

I slutändan är det bästa man kan göra är att spotta ut tuggummit och slänga det i papperskorgen. Tänk dock på att även om vår kropp inte kan smälta tuggummi, kan vi absorbera tillsatsämnena, såsom tillsatta sockerarter, som assimileras av kroppen under tuggning: om du vill undvika kaloriintag, begränsa då användningen av det eller välj en "light" version av tuggummi.

Har du någonsin svalt ett eller flera?

Advertisement