Ett mynt på ett pund köps online till ett otroligt pris: det har en präglingsdefekt

av Titti Carlberg

01 December 2023

Ett mynt på ett pund köps online till ett otroligt pris: det har en präglingsdefekt
Advertisement

Många människor är passionerade av att samla mynt och brinner för studier av valutor och därför numismatik. En samlare köpte ett engelskt mynt, en pund, på eBay och betalade en hög summa för det. Här berättar vi varför.

Vad är det som bestämmer värdet på ett samlarmynt?

Vad är det som bestämmer värdet på ett samlarmynt?

Ebay

Sällsynta mynt kan vara fascinerande av olika anledningar, allt från deras historia till deras sällsynthet. Många människor ägnar sig åt forskning av mynt och att samla dem, men vad är det som fastställer deras värde?

Visst, historia och datering är väldigt relevanta faktorer: mynt från avlägsna historiska perioder eller antika civilisationer kan vara särskilt sällsynta. Dessa mynt representerar inte bara den tidens ekonomiska värde, utan också kulturen och samhället. Det finns även jubileumsmynt, som påminner om speciella händelser eller årsdagar, vilka kan bli sällsynta under årens gång, särskilt om deras produktion är begränsad. En annan egenskap som kan öka värdet på dem handlar om myntverket: mynt som produceras i begränsade kvantiteter, såsom samlingsset eller specialutgåvor, kan få ett stort värde på den numismatiska marknaden.

Vidare kan värdet också bero på bevarandetillståndet för mynten: om de är oklanderliga kallas de ofta för "proof" eller "ocirkulerad". Om de dessutom är mynt från specifika länder som har en låg produktion kan de vara svåra att få tag på, vilket bidrar till deras sällsynthet.

En samlares intresse kan också påverka detta fenomen: om det är ett mynt som är väldigt eftertraktat kan dess tillgänglighet på marknaden minska, vilket ökar dess sällsynthet och följaktligen dess värde. Slutligen kan det som definieras som ett "präglingsfel" fastställa värdet.

Mynt som har en eller annan defekt tenderar att vara väldigt eftertraktade av samlare. Det kan vara en dubbelprägling, ett skrotmynt eller en avvikelse i designen. Sådana mynt är sällsynta eftersom de vanligtvis avlägsnas under kvalitetskontrollprocessen. Just det är fallet med ett brittiskt pund som blev en stor framgång på eBay där budgivningen ökade dess värde enormt. Låt oss se varför.

Advertisement

Ett brittiskt pund såldes på eBay för £115,15: ett präglingsfel

Ett brittiskt pund såldes på eBay för £115,15: ett präglingsfel

Ebay

När man tittar på myntet ser det ut som ett helt vanligt brittiskt pund, men det är inte det. Pundet i fråga har ett fel som bara de mest uppmärksamma experterna lyckas fånga med blicken. Av denna anledning, trots dess värde på £1, överöstes det med bud tills det nådde den otroliga summan på £115,15. Det är inte ett antikt mynt: faktum är att det präglades år 2017 av Royal Mint, den officiella tillverkaren av brittiska mynt och det äldsta företaget i Storbritannien, med säte i Llantrisant, Wales, dit de flyttade 1968. Men det var inte institutionens prestige som fick säljaren till myntet att lägga ut det på försäljning eller som ökade dess värde så dramatiskt.

Det som gjorde pundet särskilt eftertraktat i samlares ögon var en specifik egenskap i dess design, som inom branschen definieras som "utseendet på ett stekt ägg". Det speciella gäller cirkeln mitt på myntet, defekt, ojämn och inte exakt rund. Just detta präglingsfel gjorde det till synes anonyma pundet till en väldigt sällsynt pjäs som uppmärksammades kraftigt.

Den här sortens anomalier på mynt är inte speciellt vanliga, de kan dock uppstå under produktionsprocessen, vilket leder till defekter i designen, vilka kan vara mer eller mindre uppenbara. När dessa fel inte upptäcks under den strikta kvalitetskontrollen släpps de ut på marknaden och får ett enormt värde för samlare som gör allt för att hitta dem medan de är i omlopp.

Hur känner man igen värdet på ett mynt?

Hur känner man igen värdet på ett mynt?

Ebay

Säljaren som la ut pundet på försäljning på eBay visade naturligtvis bilder av myntet där ansiktet på Drottning Elizabeth II sticker ut för att bevisa att det präglades av Royal Mint och därför garantera dess äkthet. Samma företag hade meddelat att det på ett litet antal mynt producerade under 2017 var möjligt att se små variationer, utan att dock specifiera hur många pund som faktiskt visade dessa defekter.

Värdet på dessa mynt faställs enbart av köparna: det är samlarna själva som, genom budgivning, höjer summan och gör föremålet till ett mer eller mindre värdefullt föremål.

Detta är dock inte det enda fallet och köp har gjorts med summor som är mycket högre än valutans värde. Det kan hända att man har en värdefull bit i plånboken utan att inse det: att lära sig observera deras snitt och design är inte bara roligt, utan också ett sätt att undvika att sätta ett mynt i omlopp utan att veta om det. Oavsett om man vill behålla eller erbjuda det till en samlare, är det viktigt att veta hur man känner igen det för att kunna agera medvetet. Men hur?

  • Forskning: lära sig om myntens historia är viktigt. Att känna till präglingperioden, kunglighet, skrot och andra detaljer som kan avslöja dess sällsynthet.
  • Konsultera numismatiska guider: att skaffa böcker eller konsultera onlineguider som är specialiserade på numismatik i samband med ett mynt kan visa detaljerad information om dess sällsynthet.
  • Bevarandetillstånd: mynt som är i ett utmärkt bevarandeskick är ofta mer sällsynta. Utvärdera myntet noggrant.
  • Expertutlåtande: om man är osäker kan man rådfråga en numismatisk expert. Utvärderingsorganisationer av mynt kan användas för en professionell bedömning.
  • Delta på numismatiska mässor: numismatiska mässor är perfekta ställen att träffa experter, samlare och återförsäljare på. Man kan få råd av dem om sällsynta mynt i omlopp.
  • Onlinesökning: använd onlineresurser för att få information om myntmarknaden, utforska auktionssajter, samlarforum och specialiserade försäljningsplattformar.

Har du någonsin haft ett sällsynt och värdefullt mynt i dina händer?

Advertisement