Nu kan vi säga farväl till gropar på vägen: den första roboten som reparerar dem med artificiell intelligens har utvecklats

av Titti Carlberg

29 November 2023

Nu kan vi säga farväl till gropar på vägen: den första roboten som reparerar dem med artificiell intelligens har utvecklats
Advertisement

Hål i asfalten är ett problem praktiskt taget överallt, men med olika svårighetsgrader. Inför denna irritation har kanske en innovativ lösning skapats i Storbritannien. En robot som fungerar tack vare artificiell intelligens ska ta hand om vägreparationer. Men kan det verkligen representera en vändpunkt mot hål i asfalten?

Hålen i Storbritannien: finns det så många att det krävs en robot?

Hålen i Storbritannien: finns det så många att det krävs en robot?

State Farm/Flickr- CC BY 2.0

Det finns cirka 2 miljoner hål och gropar som repareras manuellt på de brittiska vägarna varje år. Detta är verkligen ingen rosenröd situation, men den är avsedd att bli värre om vi inte tar hand om infrastrukturens åldrande och den ökade trafiken. Av denna anledning har Robotix3d-startupen utvecklat en robot som har till uppgift att automatisera och förbättra vägunderhållet, vilket gör det snabbare, säkrare och billigare.

För att uppnå detta kombinerade Robotiz3d avancerad robotteknik med artificiell intelligens. Det ambitiösa och uppnåeliga målet är att skapa autonomt fordon som är kapabel att identifiera och reparera hål och sprickor på vägarna. Fordonet kommer självständigt kunna utvärdera defekter i vägytan och sedan agera därefter för att lösa eller förhindra problemet. Roboten kommer att kunna arbeta hela dagen, varje dag, i alla väderförhållanden.

Advertisement

Så fungerar roboten som ska reparera hål på vägarna

Så fungerar roboten som ska reparera hål på vägarna

Robotiz3d

Hjärtat i den revolutionerande teknik som utvecklats av Robotiz3d är just blandningen mellan robotik och artificiell intelligens. I synnerhet är den autonoma vägroboten utrustad med ett sofistikerat detekteringssystem baserat på en djupgående analys av hålens geometri. Processen sker i realtid medan fordonet rullar på vägen: data samlas in och bearbetas av artificiell intelligens.

Den riktiga intressanta funktionen är dock en annan. Naturligtvis kommer roboten att kunna identifiera hål och sprickor, och reparera dem. Vidare kommer den också att kunna bedöma hur allvarliga vägens defekter är på väldigt kort tid. På så sätt kommer roboten att kunna fastställa en viss prioritet och visa en grundläggande prediktionsförmåga för vägreparationer.

Är robotar med artificiell intelligens vår framtid?

Är robotar med artificiell intelligens vår framtid?

Pexels

För tillfället fulländas roboten som ska reparera hål i laboratoriet, redo för de sista testfaserna innan eventuell kommersialisering. Historien och målen för Robotiz3d får oss att reflektera över vilken roll robotar med artificiell intelligens kommer att ha i vår världs framtid. För närvarande upplever sektorn en extraordinär tillväxt, främst tack vare integrationen av artificiell intelligens i olika sektorer. Och jobben sträcker sig från militär till säkerhetssektorn, från utbildning till underhåll, från industri till marknadsföring.

Enligt rapporten om den globala AI-robotmarknaden, rapporterad av yahoo!Finance, förväntas en årlig tillväxt på nästan 30% under 2023-2030. Ett enormt värde. Företag som Nvidia, SoftBank och Intel leder processen, medan Nordamerika är marknadsledande. Alla dessa data säger oss att landskapet av robotar med artificiell intelligens ständigt expanderar. 
Robotiz3d innovationer representerar ett tydligt exempel på de steg som tagits i denna riktning, och bara fantasin kan säga oss vad robotar kommer att göra i framtiden. För tillfället skulle det dock räcka om de reparerar hål i asfalten: en lovande start.

Advertisement