En forskare avslöjar vad som skulle hända med internet i händelse av en kraftig solstorm

av Titti Carlberg

20 November 2023

En forskare avslöjar vad som skulle hända med internet i händelse av en kraftig solstorm
Advertisement

Vad skulle hända om en kraftig solstorm skulle inträffa? Vilka skulle konsekvenserna bli i en alltmer teknologisk värld som vår? En professor förklarar de möjliga konsekvenserna för internet

Advertisement

Vad är en solstorm?

Vad är en solstorm?

Freepik

När uppstår en solstorm? Detta fenomen uppstår när solen sänder ut en stor mängd energi i rymden i form av strålning och laddade partiklar, vilket kan påverka den omgivande rymdmiljön och potentiellt påverka jorden och dess teknologier. Processen involverar i synnerhet solutbrott, det vill säga explosioner av energi på stjärnans yta, och flammor, plötsliga ökningar av ljusstyrkan. Båda dessa fenomen kan släppa ut en stor mängd strålning och laddade partiklar i rymden, såsom protoner och elektroner, som kan störa jordens magnetfält och dess atmosfär. Denna interaktion kan generera effekter som norrskensförbättring, störningar i radiokommunikationen och satellitnavigeringssystem, men också skador på satelliter i omloppsbanan.

Solstormar kan variera i styrka och särskilt kraftiga stormar har en betydande inverkan på vår planets teknik och elektricitet. Mindre solstormar har vanligtvis inga betydande effekter, tack vare det skydd vi får från atmosfären och jordens magnetfält, men en expertprofessor har förklarat vad som skulle hända om en särskilt kraftig skulle inträffa.

Advertisement

En kraftig solstorm: "internetapokalyps" enligt vetenskapsmannen

En kraftig solstorm: "internetapokalyps" enligt vetenskapsmannen

Pixabay

Peter Becker, professor i fysik och astronomi på George Mason Universitetet i Virginia, USA, förklarade vad som kan hända om en anmärkningsvärd solstorm skulle inträffa: en riktig "internetapokalyps". Enligt experten "internet blev stort under en period då solen var relativt lugn, men nu är den på väg in i en mer aktiv period.".

Faktum är att vår stjärna nu är på väg att nå den viktigaste toppen av sin elvaåriga cykel. "Det här är första gången i mänsklighetens historia som det har funnits en skärningspunkt mellan ökad solaktivitet och vårt globala ekonomiska beroende av internet.".

Flammorna från solen kan därför utlösa ett strömavbrott på internet, vilket leder till att det hamnar i tilt. Becker gav som exempel Carrington-avsnittet, när "förstörelsen av telegrafsystemetinträffade år 1859. Men forskaren har arbetat på en strategi för att förhindra denna eventualitet tack vare ett anslag på mer än 13 miljoner dollar i samarbete med Naval Research Laboratory för att genomföra projektet: ett system för tidig varning som kan ge experterna tid att "ställa in satelliterna i säkert läge eller ta bort transformatorerna från nätet, så att de inte överhettas."

Är det möjligt att förhindra en solstorm och skydda internet?

Är det möjligt att förhindra en solstorm och skydda internet?

Freepik

Att kunna förutsäga ankomsten för en solstorm är dock väldigt komplicerat, liksom att uppskatta förekomsten av en jordbävning, enligt Becker. Att säkra internet förebyggande är dock viktigt, eftersom nästa fenomen kan vara nära förestående

"Internet är helt enkelt inte designat för att hantera den här nivån av kommunikationsstörningar och som ett resultat anses det vara en väldigt 'mjuk' typ av infrastruktur. Således representerar åren 2024-2028 en period då hela nätverket kan vara offline i flera veckor upp till flera månader i fallet av en kraftig solstorm.". 

Enligt professorns ord kan frånvaron av internet orsaka en global lågkonjunktur, eftersom närvaron av internet nu är grundläggande för i stort sett allt.

"Flammor uppstår när solen skiner och vi kommer att se strålningen, som en slags blixt, det är utbrottet av den koronala massutkastningen, som kan starta i en slumpmässig riktning i rymden, men vi kan säga när den faktiskt närmar sig jorden. Och vårt system ger oss cirka 18 timmars förvarning, kanske 24, innan dessa partiklar börjar störa jordens magnetfält.". 

Jordade enheter är också i riskzonen, inklusive underjordiska fiberoptiska kablar mantlade i grenar, radiosändare, navigationssystem och GPS.

"Allt detta skulle stekas. Så vi pratar om något väldigt stort. Och det handlar inte bara om kommunikationer, utan uppenbarligen också om ekonomiska störningar.".

Becker avslutade med att tala om det långsiktiga målet att göra internet mer 'motståndskraftigt' för att skydda det mot denna möjliga konsekvens, men "detta är naturligtvis en ekonomisk utmaning eftersom det är en slags försäkringspolicy. Det kostar tusentals miljarder och vi kanske aldrig behöver använda det.".

Kan du föreställa dig en värld utan internet?

Advertisement