Menstruationscykeln formar kvinnornas hjärnor: vetenskapens oöverträffade upptäckt

av Titti Carlberg

07 November 2023

Menstruationscykeln formar kvinnornas hjärnor: vetenskapens oöverträffade upptäckt
Advertisement

Med ankomsten av menstruationen förlorar du ditt lugn och din mentala balans, du känner dig neurotisk och "utom sinnet". Det är inte ditt fel: vetenskapen förklarar äntligen varför det händer många kvinnor och avslöjar den verkliga orsaken till just detta fenomen.

Advertisement

De psykofysiska symptomen på grund av menstruationscykeln

De psykofysiska symptomen på grund av menstruationscykeln

Pexels

Ankomsten av menstruationen är en händelse som drabbar alla kvinnor i fertil ålder varje månad. Denna period kan vara mer eller mindre regelbunden, beroende på fall, men inträffar vanligtvis var 28:e dag, två veckor efter ägglossningen. I processen för ankomsten upplever många kvinnor förnimmelser som uppblåsthet, ökad aptit , ökad känslighet och nervositet, även om alla kvinnor skiljer sig från varandra och upplever denna period av månaden på ett subjektivt och individuellt sätt.

Men det faktum att kvinnor är särskilt irriterade när de menstruerar är en universellt delad klyscha , som har sina rötter i en sanningsgrund: de erkänner själva att de blir svåra att hantera på de "röda dagarna" i den kvinnliga kalendern, samtidigt som de är mer benägna för tårar än vanligt. Vissa lider av dessa symptom mer accentuerade än andra, men de borde inte känna skuld för sina "utbrott" även om det kan verka som en ursäkt för att rättfärdiga sig själv med den ikoniska frasen "Jag har mens", så händer det i verkligheten något som verkligen är ohanterligt i kvinnans sinne.

Vetenskapen har äntligen tagit upp frågan genom att i en studie avslöja vad som verkligen händer och varför just dessa förnimmelser upplevs.

Advertisement

Förändringar i hjärnan under menstruationscykeln: forskningen

Förändringar i hjärnan under menstruationscykeln: forskningen

Pexels

Studien utförd av Elizabeth Rizor och Viktoriya Babenko, neuroforskare vid University of California, Santa Barbara, visade att de hormonella förändringar som inträffar under denna period inte bara påverkar livmodern och äggstockarna, utan kan också forma den kvinnliga hjärnan. Forskningen som fortfarande väntar på peer review och tillgänglig preprint, undersökte hjärnförändringarna hos 30 kvinnor under de hormonella fluktuationerna som är typiska under menstruationen.

"Dessa upptäckter är de första som rapporterar samtidiga omfattande hjärnförändringar i människans vita substansmikrostruktur och kortikal tjocklek, som sammanfaller med hormonella rytmer som drivs av menstruationscykeln", står det i artikeln. "Starka hjärn-hormoninteraktionseffekter kanske inte är begränsade till de tätt kända receptorregionerna i hypotalamus-hypofys-gonadaxeln (HPG-axeln)."

Under den fertila fasen av livet har kvinnor mens cirka 400-500 gånger, som var och en kan leda till många fysiska och beteendemässiga symptom.

Hjärnkommunikation under menstruationscykeln

Hjärnkommunikation under menstruationscykeln

Freepik

Även om menstruation påverkar ungefär hälften av världens befolkning, har vetenskapen aldrig tidigare utforskat ämnet så detaljerat, först nu har de upptäckt en ny och aldrig tidigare skådat aspekt av menstruationscykeln. 

Teamet fokuserade främst på hjärnkommunikation under kognitiv aktivitet:

"Cykliska fluktuationer av HPG-axelhormoner utövar kraftfulla beteendemässiga strukturella och funktionella effekter genom åtgärder på däggdjurens centrala nervsystem. Men än så länge är det för lite som är känt om hur dessa fluktuationer förändrar de strukturella noderna och informationsvägarna i den mänskliga hjärnan."

Vit mikrostruktursubstans är ett nät av neuronala fibrer som bär information över de grå substansregionerna. Studien visade att denna substans förändras under hormonella förändringar, som även inträffar under puberteten, användning av p-piller, östrogenbehandling  efter klimakteriet och hormonbehandling. I kölvattnet av de fluktuererande övertonerna förändras därför volymen av den vita och gråa substansen liksom den för hjärn- och ryggmärgsvätskan. Med hjälp av magnetisk resonanstomografi skannade teamet de trettio deltagande kvinnorna under de tre typiska ögonblicken i cykeln och mätte också deras hormonella fluktuationer:

  • Menstruationen: omedelbart före menstruationen, med en ökning av 17β-östradiol och luteiserande hormoner, var förändringen av vit substans tydligare och informationsöverföringen snabbare.
  • Ägglossning: före ägglossningen ökar follikelstimulerande hormon, vilket visar en tjockare grå substans.
  • Lutealfas: efter ägglossningen sker en ökning av progesteron, med en relativ minskning av volymen av cerebrospinalvätska.

"Även om vi för närvarande inte delar funktionella konsekvenser eller hjärnrelaterade strukturella förändringar, kan våra fynd få implikationer för hormondrivna beteendemässiga och kognitiva förändringar. Studien av hjärn-hormonrelationer över det neurala nätverket är nödvändigt för att förstå det mänskliga nervsystemets dagliga funktion, under perioder av hormonell övergång och under livets gång" avslutar forskarna.

I slutändan kan känslan av att känna sig annorlunda under denna månatliga period bero just på dessa förändringar i hjärnan: och du, upplever du eller har du upplevt denna fas i livet?

Advertisement