En studie tvivlar att de berömda 10 000 stegen per dag är nödvändiga för ett hälsosamt hjärta

av Titti Carlberg

27 Oktober 2023

En studie tvivlar att de berömda 10 000 stegen per dag är nödvändiga för ett hälsosamt hjärta
Advertisement

Att träna är viktigt av många anledningar, bland annat för att förbättra hjärthälsan. I flera år har rådet varit att ta minst 10tusen steg om dagen för att hålla sig frisk. Men är det verkligen nödvändigt att gå så mycket för att hjärtat ska må bättre? 

Enligt en färsk medicinsk studie är det inte riktigt så. Låt oss se vad forskare har kommit fram till, och varför det verkar som att gå i trappor är en mer effektiv lösning.

Behöver man verkligen gå 10 tusen steg om dagen för att må bättre?

Behöver man verkligen gå 10 tusen steg om dagen för att må bättre?

Pexels

Myten om 10 tusen steg om dagen har djupa rötter i att främja en hälsosam livsstil, så pass att den rekommenderas av praktiskt taget vem som helst. En studie utflörd av University of Massachussetts har dock satt tvivel på det antalet. Enligt Amanda Paluch, professor i epidemiologi för fysisk aktivitet, skulle det räcka med 7 tusen steg om dagen för att minska hjärtproblem hos medelålders personer med 50 till 70%. Forskning har observerat att de största hälsofördelarna uppnås runt 7 tusen steg om dagen eller som mest strax under 10 tusen. Detta sista värde är dock inte baserat på vetenskapliga bevis utan på en reklamkampanj för en japansk stegräknare.

Advertisement

Gå uppför trapporna för ett friskt hjärta: ny forskning

Gå uppför trapporna för ett friskt hjärta: ny forskning

Freepik

Det sista slaget mot myten om 10 tusen steg har släppts av en ny studie från Tulane University of Louisiana, publicerad i den medicinska tidskriften Medical Journal Ateroskleros. Enligt forskare kan det att gå uppför minst 5 trappor om dagen, runt 50 trappsteg, minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar som åderförkalkning, kranskärlssjukdom och stroke med 20%. Under forskningen samlades data från 450 tusen personer in för att:

  • beräkna känslighet för hjärt- och kärlsjukdomar;
  • analysera information om livsstilsvanor;
  • utvärdera frekvensen med vilken försökspersonerna gick uppför trappor.

Resultaten visade tydligt att den senare åtgärden positivt påverkar hjärt-och kärlhälsan, vilket minskar risken för sjukdomar. Samtidigt ökar dock risken om de som har denna vana plötsligt slutar, ännu mer än hos dem som inte brukar gå i trappor.

Hur man förbättrar kardiovaskulär hälsa

Hur man förbättrar kardiovaskulär hälsa

Freepik

Forskning har därför visat fördelarna med till synes enkla handlingar för att förbättra kardiovaskulär hälsa. Det är en sak att behöva gå 7 tusen steg om dagen och en annan att gå uppför några trappor: en aktivitet som vi alla skulle kunna göra, eller åtminstone nästan alla. I en tid där hälsa står i centrum kan en så enkel åtgärd som att gå i trappor bli en nyckelfaktor för att främja hjärtats välbefinnande. För att inte tala om dess låga, om någon, ekonomiska kostnad.

Att gå i trappor för att förbättra hjärthälsa: andra medicinska studier

Att gå i trappor för att förbättra hjärthälsa: andra medicinska studier

Pexels

Studien utförd av Tulane University of Louisiana var dock inte den enda som tog upp vikten av vardaglig handling som att gå i trappor. Inte den första heller. Faktum är att en annan forskning som presenterades av European Society of Cardiology introducerade en enkel men effektiv metod för att utvärdera hjärthälsa: att gå uppför 4 trappor på mindre än en minut. Detta är ett test som indikerar om hjärtat mår bra, så pass att om det tar mer än 90 sekunder kan det vara tillrådligt att konsultera en läkare.

Advertisement