En fysioterapist förklarar varför bebisar borde vara barfota fram till 9 månaders ålder

av Titti Carlberg

22 Juli 2023

En fysioterapist förklarar varför bebisar borde vara barfota fram till 9 månaders ålder
Advertisement

Människokroppen är en verkligt perfekt maskin, varje element måste fungera optimalt, speciellt fötterna eftersom de är fundamenten som stödjer hela strukturen. Allt som krävs är lite smärta som påverkar varje del, vilket skulle kunna leda till att foten placeras dåligt och därför börjar inta onaturliga positioner som orsakar obehag. Av denna anledning är det viktigt att behandla fötterna och uppmärksamma dem grundligt, särskilt när det gäller små barn i utvecklingsåldern, det vill säga från 0 till 12 månader.

via Revistas Cientificas Complutenses

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Fötterna hos de små representerar den första riktiga kontakten med omvärlden. De första månaderna är viktiga för en nyfödd då de börjar vänja sig vid verkligheten, att känna igen olika föremål och interagera med dem, men det är också den period då de börjar röra sig allt mer och utforska världen. Det första försöket till rörelse sker genom att krypa, sedan med tiden får de gradvis självförtroende och börjar gå, till en början håller barnet en av föräldrarnas hand, men senare springer det utan någons stöd.

Isabel Gentil Garcia, forskare vid fakulteten för omvårdnad, sjukgymnastik och fotvård vid Universitetet Complutense i Madrid, har ägnat större delen av sitt liv åt att studera fotterapi och har förstått att det alltid är bättre att låta spädbarn upp till nio månaders ålder röra sig barfota. Denna tanke har en solid grund: att lämna barn barfota gör att de kan utforska sin omgivning bättre och förbättra sin syn på världen.

Advertisement
Pexels

Pexels

Under de första 12 månaderna av livet tenderar barnet att uppfatta världen främst genom beröring. Faktum är att det mesta av informationen kommer genom fötterna och inte händerna. Av denna anledning är det väldigt lätt att se barn som motsätter sig att bära skor och strumpor, eftersom de lär känna världen med hjälp av fötterna.

Att vara fri från begränsningar kommer att tillåta barnet att få större säkerhet, förbättra dess humör och tilliten till föräldrarna, utveckla en mindre orolig världsbild.

En annan anledning till att lämna de små fria att springa runt barfota är för att det gynnar förebyggande av många sjukdomar. Garcia har även upptäckt att användningen av skor i låg ålder kan leda till utveckling av patologier och plattfot.

pxfuel

pxfuel

Många föräldrar idag, å andra sidan, gör sig redo att låta deras barn att bära skor, redan innan det har lärt sig att gå: anledningen är att man med skor försöker hålla fötterna varmare eller förhindra smärta i kontakt med ojämn mark. Men i verkligeheten är det även i dessa fall att föredra att undvika skor, särskilt de som är för hårda, och istället välja att sätta på barnet dubbla strumpor eller skor som är utvecklade för barnets första levnadsmånader, vilka är helt flexibla och mjuka.

Sammanfattningsvis, när det är möjligt är det bättre att lämna barnet barfota, så att det kan bygga sina nervändar genom att utforska världen med fötterna eller välja lätta och flexibla överdrag.

Vad tror du?

Advertisement