Varför vaknar vi före väckarklockans signal? Vetenskapen förklarar det för oss

av Titti Carlberg

09 November 2022

Varför vaknar vi före väckarklockans signal? Vetenskapen förklarar det för oss
Advertisement

På kvällen när man går till sängs ställer man väckarklockan, för att vara säker på att vakna i tid och kunna genomföra sina morgonrutiner innan det är dags att åka iväg till arbetet. Det finns människor som sover så pass djupt att de inte vaknar av några som helst ljud, det behöver oftast en person som knuffar till dem, eftersom klockans signal inte räcker till. Många andra, om sanningen ska fram, de flesta, vaknar dock innan larmet startar med sitt oväsen.

Vetenskapen förklarar just de olika orsakerna till att många öppnar ögonen några ögonblick före klockslaget som man har ställt avslöjar att det är dags att kliva upp och börja dagen.

via Mentalfloss

Advertisement
Pexels - Not the actual photo

Pexels - Not the actual photo

Att öppna ögonen några ögonblick innan utsatt tid verkar vara riktigt överraskande, men vetenskapen har förklarat att det inte är så ovanligt. Faktum är att sinnet och kroppen registreras inom vissa mekanismer, som gör att man kan uppfatta tiden även när man sover. Denna mekanism kan också underlättas genom att gå till sängs och vakna vid samma tid nästan jämt.

Sömn-vaknacykeln regleras av ett protein som kallas PER. Jordnivåerna är dock inte konstanta under dagen och kan både stiga och sjunka. Vanligtvis nås toppen på kvällen och når sedan ett minimum under natten. När detta protein minskar skapar det dåsighet, vilket får människor att gå och lägga sig.

Genom att följa en specifik rutin, under en kort tid, anpassar sig kroppen till PER-nivåer och man vaknar innan klockan ljuder.

Advertisement
Pexels - Not the actual photo

Pexels - Not the actual photo

Forskare har förklarat att om kroppen vaknar på ett abrupt sätt, som till exempel väckarklockans larm, orsakar det obehag och en stor trötthet. Av denna anledning försöker sinnet vidta försiktighetsåtgärder för att undvika det.

För att slippa bli väckt av klockans ljud producerar kroppen större PER genom att trycka på individen, så att han kan vakna upp lugnt och undvika onödiga störningar som startar dagen på fel sätt.

Vaknar du också innan larmet ljuder?

Advertisement