x
Enorma marina varelser ses för första…
Detta är kvinnan med flest piercingar i världen: hon har passerat 11.000 och tänker fortsätta

Enorma marina varelser ses för första gången: forskare står "mållösa"

02 Augusti 2022 • Av Titti Carlberg
26.942
Advertisement

Sökandet efter svar på himlens och havets invånare är bland huvudmålen för många forskare. Vi vet än så länge alldeles för lite om vår himmel och våra hav att det inte alls är konstigt att stöta på varelser som vi inte känner till, tvärtom det är en ganska vanlig företeelse inom forskningen.

I början av juli 2022 filmade forskare ett gigantiskt spretigt havsdjur med ett konstigt utseende, långt ner i djupet av Stilla Havet. Låt oss ta reda på mer om detta konstiga djur.


Ett team av forskare ombord på E/V Nautilus, ett fartyg som används av forskare från Ocean Exploration Trust, har sett en gigantisk, spretig havsvarelse i Stilla Havets djup.

De forskare som befann sig på expeditionen trodde inte sina ögon när de såg den bisarra varelsen."Jag blev förvirrad när jag såg den", säger en forskare på videon som visar djuret genom fartygets fjärrstyrda fordon (ROV) som skannar havsbotten. Ögonblicket senare såg forskarna en till av de märkliga varelserna, även om de inte lyckades fånga den med kameran.

Enligt bilderna sträcker sig djurets tentaklar cirka 40 centimeter, med ett 2-meters skaft och ett huvud med taggiga tentakler som täcker det, ungefär som spetsiga kronblad. Iaktaggelsen går tillbaka till den 7 juli 2022 och inträffade cirka 2 944 meter under ytan, i närheten av ett tidigare outforskat havsberg norr om Johnston Atoll, ett amerikanskt territorium.

Även om forskare från början trodde att de hade sett Solumbellula monocephalus, antas det idag vara en helt ny art. Steve Auscacitch, ledande forskare på expeditionen, marinbiolog och post-doktor vid Boston University beskrev iakttagelsen som "fascinerande".

"Upptäckter som dessa är sällsynta och vi förväntade oss aldrig att se något liknande", säger forskaren.

Detta är verkligen fantastisk. Har du någonsin sett något liknande? I så fall vad? 

Advertisement

Skriv en kommentar

Gillade du den här berättelsen?

Klicka "gilla" för att inte missa de bästa.

×

Jag är redan ett fan, tack