Han får ett konstigt meddelande på sin mobiltelefon och svarar: han upptäcker att han har 60 000€ mindre på sitt bankkonto

av Titti Carlberg

17 November 2022

Han får ett konstigt meddelande på sin mobiltelefon och svarar: han upptäcker att han har 60 000€ mindre på sitt bankkonto
Advertisement

Smartphones har blivit en integrerad del av våra liv, inte bara i dem lagrar vi de flesta av våra minnen i form av foton eller anteckningar. Många gånger används mobiltelefonen som ett riktigt kassaskåp, den kan användas för att spara de många lösenord för bank och konton. Just därför måste stor försiktighet iakttas när man använder denna enhet. De flesta bedrägerierna sker rakt genom mobilen, bara svara på ett felmeddelande, för att få alla pengar insatta på sitt bankkonto stulna.

Det var precis vad som hände med den här mannen som svarade på ett sms och inom några minuter såg han sitt checkkonto sjunka avsevärt. Omkring 60 000 euro stals från honom.

via Il Messaggero

Advertisement
Pexels - Not the actual photo

Pexels - Not the actual photo

Den här mannen är bankanställd och hela historien började med ett enkelt sms. En morgon fick han ett meddelande på sin mobil där det stod "vi har upptäckt en onormal åtkomst till ditt bankkonto". Någon hade tydligen försökt stjäla hans pengar, en händelse som skulle väcka oro hos vem som helst. Av denna anledning slösade han inte bort tid utan klickade omedelbart på länken som indikerades i sms:et, vilket borde ha tagit honom tillbaka till bankens huvudwebbplats.

Vid det tillfället kontaktades han per telefon av en person som påstod sig vara en bankoperatör som skulle hjälpa honom att lösa situationen. Mannen skulle bara lyssna på honom och genomföra några verifieringsoperationer. Efter samtalet trodde han att problemet var löst. Synd bara att han trodde fel.

Advertisement
Pexels - Not the actual photo

Pexels - Not the actual photo

Dagen efter ville mannen försäkra sig om att problemet var definitivt löst, han loggade in på sin banks hemsida och gick direkt till sitt konto. Här upptäckte han dock att det hade gjorts flera överföringar utan hans vetskap, vilka hade berövat honom en ansenlig summa pengar, hela hans livsbesparing: 60 000 euro.

En eller flera bedragare hade utnyttjat en människas svaghet och oro för att genomföra bedrägeriet. Just därför rekommenderar branchexperter att du alltid måste försäkra dig om att du faktiskt pratar med en riktig bankoperatör innan du lämnar ut dina uppgifter.

Hur skulle du försöka övervinna den här situationen?

Advertisement