När design blir funktionellt: 16 idéer som får dig att tänka "varför uppfann det inte det här tidigare?"

Titti Carlberg

16 September 2022

När design blir funktionellt: 16 idéer som får dig att tänka
Advertisement

Studier för produkt- och rumsdesign är inte så enkelt som det kan verka. Det är nödvändigt att ta hänsyn till den avsedda användningen av slutresultatet, att det blir så praktiskt som möjligt, men samtidigt är det nödvändigt att hålla uppmärksamheten fokuserad på estetik och behaglighet. Den som lyckas kombinera de båda nödvändigheterna förtjänar utan tvekan ett erkännande för sin genialitet.

Hur ofta behöver vi en behållare för tårtskivor? Hur många gånger har vi undrat om inte gungstolen kommer att välta? För att inte tala om vardagliga föremål som är obekväma för en person som har svårt att röra sig och inte har någon hjälp.

Nedan följer 16 exempel på designers som verkligen har tänkt allt.

via Reddit

Advertisement

1. Temahuset

1. Temahuset

sweet-tooth4/Reddit

Vem skulle inte gilla att sova i Flintstones hus? I detta Bed and Breakfast är det möjligt!

2. Utrymmesbesparande vagn

2. Utrymmesbesparande vagn

tananda7/Reddit

Japan har de designat utrymmesbesparande vagnar: för stora köp som inte hindrar folk i gångarna, man kan fylla vagnen med fler korgar,

Advertisement

3. Skolan som många barn skulle vilja gå i

3. Skolan som många barn skulle vilja gå i

j0nnymofo/Reddit

Tror inte du också att det skulle vara trevligare att gå i en skola med en kreativ design? De där stolparna formade som blyertspennor är så söta att man verkligen vill gå in i den!

4. Kärlek från mormor

4. Kärlek från mormor

MrMusAddict/Reddit

Vem vet bättre än en mor- eller farmor hur man skämmer bort barnbarnen? Tänk så trevligt att få en god kaka till frukost eller mellanmål! Nu finns det en behållare som är speciellt utformad för detta ändamål, som det inte är risk att man välter och innehållet ramlar ut! Godsakerna är säkra från och med nu!

5. Frukten blir en kork

5. Frukten blir en kork

sgabe1010/Reddit

Korken på tetrapacken har formen av frukten som finns i juicen. Smart, eller hur?

Advertisement

6. Toalettstol för stora personer

6. Toalettstol för stora personer

kkendd/Reddit

Vi vet alla hur obekvämt det är att anpassa sig till en storlek som inte är vår: oavsett om det är kläder, stolar, bilar, hus eller föremål som ska hanteras, om de är för stora eller för små skapar de många svårigheter! I denna struktur har de tänkt på lösningen för att även de som har en större form ska kunna sitta bekvämt.

7. Ett hängande fodral

7. Ett hängande fodral

9VoltGorilla/Reddit

När det inte finns plats på ditt skrivbord finns det ingen bättre lösning än den vertikala väggen. Detta Ipadfodral är speciellt designat för detta ändamål: du kan sätta fast det på väggen eller ett skåp med en magnet!

Advertisement

8. Vintage sophink

8. Vintage sophink

Herr_von_Zock/Reddit

Ett lysande sätt att göra gott för miljön och återskapa en atmosfär från det förflutna: denna gryta av sopor tar oss tillbaka i tiden, när dessa jättegrytor fans i medeltida hem. Tillverkad med gamla däck förhindrar det att skräpet inte sprids på marken, utan det uppmuntrar också till återvinning.

9. Gungstolen som inte välter

9. Gungstolen som inte välter

1iszt/Reddit

Så underbart att vaggas i en gungstol, kanske med en mjuk filt över sig och med en tänd brasa i den öppna spisen som sällskap! I denna modell kan man gunga utan rädsla, den långa basen på baksidan eliminerar risken att välta! Genialt!

Advertisement

10. Salt eller peppar?

10. Salt eller peppar?

goodluckjc/Reddit

Men hur bra är inte detta saltkar som samtidigt är en pepparkvarn? Nu finns inte längre problemet med att glömma en av dem när man dukar bordet!

11. En unik bil

11. En unik bil

btum/Reddit

Om du älskar att synas för din unika karaktär är denna bil verkligen något för dig. Den marmormönstrade karossen gör dig igenkänd vart du än kör.

11. Rent dricksvatten

11. Rent dricksvatten

lalala850/Reddit

När det gäller att respektera miljön räcker det aldrig med kreativitet. Denna skylt i Colorado centrerar detta: sjöns vatten försörjer invånarna i området. Att hålla det rent för att det alltid ska vara drickbart!

13. En alternativ skulptur

13. En alternativ skulptur

Odaecom/Reddit

Visst, det är en ovanlig skulptur att ha framför en butik. Om de har sålt alla dessa hjul är kvaliten garanterad!

14. Stolen för älskare av teknik

14. Stolen för älskare av teknik

UnwantedJason/Reddit

Har du aldrig suttit på en telefon? Nu kan du göra det utan att den går sönder på denna busshållplats! Ett smart drag för att du ska få möjlighet att känna på den senaste modellen som man kan stänga igen.

15. En blommig kod

15. En blommig kod

Scurgo/Reddit

En streckkod som är så vacker att man vill köpa den!

16. Ett halkfritt bananskal

16. Ett halkfritt bananskal

EchoGamer16/Reddit

Ett tydligare budskap än detta finns inte.

Vad tycker du om dessa 16 designföremål? Smarta påhitt, eller hur?

Advertisement