Bacon och varmkorv växer på träd enligt många barn, en studie visar det

av Titti Carlberg

24 Augusti 2022

Bacon och varmkorv växer på träd enligt många barn, en studie visar det
Advertisement

Oskyldig är ett karaktärsdrag som ofta förknippas med de yngsta. Faktum är att när man är liten tror man på många saker, som man med åren upptäcker, med extrem förvåning men även med en antydan av ånger, att de inte är sanna. Detta är sannolikt vad som kommer att hända för många amerikanska barn när de upptäcker att bacon och varmkorv inte växer på träd.

En vetenskaplig forskning visar att 41% av amerikanska barn mellan 4 och 7 år tror att hamburgare, varmkorv och bacon kommer från växter. Detta visades av den forskning som ett team av psykologer publicerade i den vetenskapliga tidskriften Journal of Enviromental Psychology.

via everyeye.it

Advertisement
Pexels -not the actual photo

Pexels -not the actual photo

Vetenskapsmän har försökt utvärdera små barns matkunskaper genom några frågor om livsmedlens ursprung. Några av de 176 intervjuade barnen gav lite lustiga svar, men å andra sidan lyfte de fram många brister. Ungefär hälften av dem vet inte var maten kommer ifrån. 47% av barnen tror att ost är av vegetabiliskt ursprung och att pommes frites är av animaliskt ursprung. Men de mest lustiga svaren är de som rör varmkorv, hamburgare och bacon. 40% av barnen tror att dessa livsmedel växer på träd.

Vidare verkar det finnas stora svårigheter att skilja vad som är ätbart från vad som inte är det. Faktum är att de flesta av de intervjuade anser att kycklig, ko och gris är oätliga. Enligt 1% av dem kan man äta sand.

Advertisement
Pexels - not the actual photo

Pexels - not the actual photo

Teamet av forskare  har försökt ge en förklaring på dessa felaktiga övertygelser. Det är mycket möjligt att föräldrarna inte berättar att maten kommer från djur eftersom det skulle bli svårt att förklara dess verkliga ursprung.

Studien, i slutändan, klargjorde att unga barn känner stor förvirring när det handlar om mat. Nu hänger det på föräldrarna att hjälpa barnen lära sig större vetskap om livsmedel. På det sättet kan de själva välja automatiskt och medvetet det de vill äta.

Vad trodde du på när du var liten?

Advertisement