Att flytta på föremål med tanken? Forskares revolutionära projekt kommer att göra telekinesi möjligt

av Titti Carlberg

04 Augusti 2022

Att flytta på föremål med tanken? Forskares revolutionära projekt kommer att göra telekinesi möjligt
Advertisement

Möjligheten att kunna flytta föremål med tanken har alltid förefallit oss lika spännande som science fiction, men det som verkar ouppnåeligt för oss kan bli verklighet. Telekinesi representerar inte längre ett så avlägset och orealistiskt mål: specialister är på väg att omsätta det i praktiken tack vare ett revolutionerande projekt som utnyttjar kraften hos metamaterial

Låt oss se närmare på hur det fungerar och vad det är specifikt.

via SciTechDaily

Advertisement
Flickr-Not the actual photo

Flickr-Not the actual photo

Forskarna Shaobo QU och Jiafu Wang från Air Force Engineering University och Cheng-Wei Qiu från National University of Singapore har startat ett projekt med syftet att tillåta människor att förflytta föremål genom att tänka det. Tanken är att strukturera en "remote mind control through brain waves".

Detta skulle vara möjligt tack vare metamaterial, en teknik med stor potential. Faktum är att, förutom att ha tillåtit framsteg i designen av konstgjorda material, kan den tvådimensionella motsvarigheten till metamaterial manipulera elektromagnetiska vågor på ett överraskande sätt. Syftet är att människan ska kunna manipulera metaytan direkt med tanken. Tanke-processen producerar hjärnvågor som, enligt författarna, skulle kunna tillåta förskjutning av metaytan utan att använda händerna.

Advertisement
Springer Open

Springer Open

Forskarna lyckades fjärrstyra dem genom att sända mänskliga hjärnvågor med hjälp av Bluetoth. Simuleringstestet visade att användarens vågor kunde manipulera objektet direkt, med mycket bättre resultat än något annat tidigare designat system. Detta innebär att den utvecklade innovativa modellen är betydligt överlägsen de som redan har introducerats på marknaden, samt erbjuder en anpassningsbar design för att förbättra kvaliteten och precisionen.

Från detta första steg mot telekinesis hoppas teamet kunna fortsätta framåt och få allt mer tillfredsställande resultat. Utgångspunkten skulle vara att det lätt ska kunnas tillämpas på andra metaytor som hanteras med hjälp av tanken, allt inom områden som hälsoövervakning och smarta sensorer.

Framtiden som vi tidigare bara kunde föreställa oss närmar sig allt mer.

Advertisement