Kan bläckfiskar vara utomjordingar? En forskning tror det

av Titti Carlberg

12 Maj 2022

Kan bläckfiskar vara utomjordingar? En forskning tror det
Advertisement

Hur ofta har du, när du tittar på ett djur, tänkt: "konstigt, väldigt konstigt"? Faktum är att på vår Planet finns det många saker som är "utöver det vanliga". Så ovanliga att de ibland till och med verkar för oss att de inte kommer från vår Jord, kanske för att vi inte kan förklara vissa av dess egenskaper eller för att vi står inför ämnen som är mer unika än sällsynta.

Tänk på bläckfiskar. De är märkliga varelser, eller hur? Visst kan deras utseende omedelbart väcka de mest varierande teorierna, och det är ingen slump att bläckfiskar ofta har stått i centrum för studier och kuriosa, även ganska bisarra. Precis som de som föreslås av forskningen vi ska berätta om, som har formulerat en hypotes som är minst sagt otrolig om dessa spretande varelser.

Vilken? Deras ursprung kanske inte är jordligt utan de kan vara utomjordingar från rymden!

via Progress in Biophysics and Molecular Biology

Advertisement
Morten Brekkevold/Flickr

Morten Brekkevold/Flickr

Artikeln som formulerade detta uttalande är ett verk av 33 forskare, som publicerade det i tidskriften Progress in Biophysics and Molecular Biology, de tog upp ett verkligt "fall" i den vetenskapliga världen. Poängen är att de tror att bläckfiskar är varelser som är så komplexa och speciella att de inte kan förklaras och förstås som jordiska varelser. Därför kan deras ursprung härröra från rymden.

Men hur kan det vara möjligt? Enligt studien är "utvecklingen från en art bläckfisk till en annan är förenlig med en serie gener som förts till Jorden av utomjordiskt virus". Dessa djurs liv skulle därför ha börjat på Jorden när dessa yttre element skulle ha kommit hit, direkt från rymden. En teori att verifiera helt och som, som väntat, har genererat en inte så liten förvirring inom forskarvärlden. Från många håll, när artikeln väl publicerades, höjdes kritiska och skeptiska röster, även om de 33 vetenskapsmännen som var involverade i denna studie sa att de är ganska säkra på sin sak.

Advertisement
Stockvault

Stockvault

"Bläckfiskgenomet uppvisar en häpnadsväckande komplexitetsnivå - upptäckte de - några av dessa speciella egenskaper motsätts plötsligt i Jordens evolutionära scenario". Men det är inte allt. Enligt teamet kunde faktiskt bläckfiskägg kommit nedfrysta till vår Planet och funnits inuti "fallande" kometer, vilket skulle ha gynnat deras kryokonservering. "Det är en möjlighet som inte bör uteslutas", säger de och syftar på den historiska period då allt detta kunde ha inträffat, Kambrium, som daterades till för cirka 500 miljoner år sedan.

Djur som är så komplexa att de kan betraktas som utomjordingar, alltså? Det är inget som vi vet med säkerhet, och under tiden är det bara att vänta på att dessa teorier ska bli verifierade och bekräftade. Men en sak är säker: bläckfiskar har ofta ansett vara "utomjordiska" i fantasin och science fiction, och kanske har detta bidragit till födelsen av dessa speciella hypoteser, om än formulerade av auktorativa och pålitliga hjärnor. Om allt detta vore verkligt skulle vår syn på evolution och livet på jorden kunna förändras dramatiskt.

Vad tror du?

Advertisement