Upptäckt den största underjordiska staden som någonsin känts till: den går tillbaka ungefär två tusen år

av Titti Carlberg

26 April 2022

Upptäckt den största underjordiska staden som någonsin känts till: den går tillbaka ungefär två tusen år
Advertisement

Underjordiska städer är exceptionella fynd med fantastiskt lockande krafter. Tunnlar och gallerier utspelar sig nedanför de antika berättelserna som har en otvivelaktig charm. Skapade med syftet att korsa staden mer bekvämt, korsas nu de mystiska tunnlarna av turister och besökare från hela världen.

I Turkiet har det upptäckts en stor underjordisk stad, bestående av många kyrkor och synagogor.

via Daily Sabah

Advertisement

TURCHIA - Scoperta una #CittàSotterranea del II - III secolo d.C. nel distretto di #Midyat, nella provincia sudorientale...

Pubblicato da Romano Impero su Giovedì 21 aprile 2022

Den extraordinära händelsen inträffade i Midyat, i provinsen Mardin: det är en enorm stad som går tillbaka till mellan andra och tredje århundradet e.Kr. 

Utgrävningarna började efter upptäckten av en grotta, under städningen av stadens gator och antika hus, berättade borgmästare Veysi Shain. Vid den tidpunkten fördjupades den underjordiska undersökningen, vilket ledde till upptäckten av tunnlar och helgedomar.

Namnet på den underjordiska staden är Matiate, som betyder "Grottornas stad". Och namnet blev känt tack vare assyriska gravyrer som går tillbaka till IX-talet f.Kr.

Gani Tarkan, chef för Mardin-museet som ansvarar för utgrävningarna, avslöjade att en hundra meter lång tunnel upptäckts. När de gick genom tunneln hittade de 49 rum, av vilka några användes som kyrkor och synagogor.

Advertisement

"Förutom det så finns det också lagerrum och vattenbrunnar. Några dekorationer pryder väggarna i olika rum" berättar Tarkan.

Det verkar som att staden byggdes som ett gömställe eller flyktväg, samt att den var bebodd oavbrutet i 1900 år. Då kristendomen ännu inte var erkänd som en godkänd religion under det andra århundradet e.Kr., var de troende tvungna att ta sin tillflykt dit för att undkomma förföljelse.

Utgrävningarna har bara nått 3% av staden, så det kan fortfarande finnas mycket mer att upptäcka.

"När allt arbete är klart kommer detta att vara en unik plats i världen. Det finns ingen annan underjordisk stad som upptar ett så stort område" säger arkeologen.

Nu återstår det bara att vänta på ytterligare överraskningar som Matiate kan erbjuda. Den underjordiska staden, som kommer att öka antalet turister avsevärt, kommer att vara delvis öppen för allmänheten.

Advertisement