Vad finns på den dolda sidan av Månen? En Rover har tagit sig dit ingen har nått tidigare

av Titti Carlberg

28 Januari 2022

Vad finns på den dolda sidan av Månen? En Rover har tagit sig dit ingen har nått tidigare
Advertisement

Det är ingen hemlighet att den så kallade "mörka sidan" av månen alltid har väckt uppmärksamhet och nyfikenhet hos många människor. Från det berömda Pink Floyd-albumet till astronomistudier och mer eller mindre extravaganta teorier, konstnärer, vetenskapsmän med mera har alltid undrat vad som gömmer sig bakom den synliga delen av himlakroppen som kretsar runt vår Planet.

Även om det finns flera svar som expeditioner, upptäckter och bilder under årens lopp har försökt skapa, finns det nu ett fordon som skulle kunna teckna en riktigt tydlig bild, som ingen någonsin har lyckats göra tidigare. Det är en kinesisk Rover som är engagerad i utforskningen av det lika dolda som fascinerande halvklotet. Låt oss se vad den har upptäckt.

via NewScientist

Advertisement
CSNA/Siyu Zhang/Kevin M. Gill/Wikimedia

CSNA/Siyu Zhang/Kevin M. Gill/Wikimedia

Den heter Yutu-2 och är den första Rover som har besökt den ökända dolda sidan av månen, som alltid har varit en källa till frågor som det aldrig har funnits några svar på. Rymdfarkosten är en del av Chang'e 4-uppdraget, som började i december 2019 från Xichangs rymdbas, tack vare att den skickades till himlakroppen med ett specifikt mål: att utforska det som ingen någonsin klarat tidigare.

De största svårigheterna med en liknande operation härrörde i själva verket från kommunikationsproblem med Jorden som uppstod just med utgångspunkt från mysteriet som vi inte kan se. Yutu-2 har dock lyckats skicka en stor mängd mycket värdefull information till teknikerna, vilket kommer att vara grundläggande för att bättre förstå hur månen är gjord i synnerhet ur en geologisk synvinkel.

Advertisement
NASA, Apollo 16/Wikimedia

NASA, Apollo 16/Wikimedia

Vad upptäckte de?

För det första att den är väldigt annorlunda mot den sida som vi ser. Den mörka sidan är äldre än den synliga och här går den vulkaniska aktiviteten tillbaka till en mycket tidigare period än resten av himlakroppen, av skäl som delvis kan kopplas till nedslag med meteoriter. De många stenar och kratrar som härrör från de tidigare nämnda sammandrabbningarna vittnar om detta, men det slutar inte där.

Marken, på den "mörka sidan", är avgjort mer klibbig: Roverns hjul hade ett bättre grepp och roboten riskerade inte så mycket att få sladd eller någon spinn utom kontroll, som den fick på den sida av månen som vi känner till.

Mark A. Wieczorek/Wikimedia

Mark A. Wieczorek/Wikimedia

Yutu-2 kom även i kontakt med ett grönaktigt och skimrande material som ligger på botten av en krater. Det är ett element som liknar andra glasartade material som finns i prover från tidigare uppdrag, även om om det inte är riktigt detsamma. Det är faktiskt första gången som något sådant har hittats på Månen, och det kommer säkert att bli intressant att studera det. "Det är som att utforska en helt ny värld - erkänner Sara Russel, expert vid Natural History Museum i London - Det finns väldigt mycket att utforska på Månens mörka sida, och det är verkligen spännande".

Den mörka och dolda sidan är dessutom ganska "tyst" ur synvinkeln av markinterferens, det vill säga av alla de vågor som skickas från vår Planet. Detta är mycket viktigt för alla nya astronomiska studier som skulle kunna baseras just på den platsen, perfekt för att bättre förstå rymdens djup.

Kort sagt: utforskningen har bara börjat, men den verkar redan lovande. Nu återstår det bara att vänta på att få höra vad det är som döljer sig "on the dark side of the Moon"!

Advertisement