104 år gammal avlägger han sin doktorsexamen och löser en gåta som har varit olöst i 200 år

av Titti Carlberg

25 Januari 2022

104 år gammal avlägger han sin doktorsexamen och löser en gåta som har varit olöst i 200 år
Advertisement

Att ha styrkan och beslutsamheten att uppnå sina mål, trots åldern: det är berättelsen om Lucio Chiquito Caicedo, en colombiansk man som - vid 104 års ålder - tog sin doktorsexamen med ett otroligt resultat. 

Alla människor har inte turen att leva länge eller njuta av god hälsa, det är därför som berättelsen om Lucio är så sällsynt. Han avslutade nyligen sin doktorsexamen vid University of Manchester, det hade tagit honom nästan 30 år av sitt liv för att uppnå detta ambitiösa mål.

via El Colombiano

Advertisement
RCN990Medellin/Twitter

RCN990Medellin/Twitter

Detta var det sista målet som han hade planerat: mannen hade faktiskt redan tagit en civilingenjörexamen och en magisterexamen i naturvetenskap och teknik. Trots att han hade en stark benägenhet och passion  för studier tog det honom 30 år att leverera sin doktorsavhandling. 

Att det tog så lång tid berodde på att han ville lösa en mycket komplicerad och så gott som omöjlig ekvation, en som hade förblivit olöst i över 200 år. Det hade, före honom, funnits många forskare som hade försökt dechiffrera den, men ingen av dem lyckades. Lucio utnyttjade hela sin fritid för att studera och reflektera över ekvationen.

Advertisement
RCN990Medellin/Twitter

RCN990Medellin/Twitter

Efter att ha lyckats lösa den mycket komplicerade ekvationen lämnade Lucio in sin avhandling och väntade nervöst på godkännandet från universitetet. Svaret kom, han var godkänd, och därmed fick han den prestigefyllda kvalifikationen, som visar att ålder inte utgör ett hinder och bevisade - med rätt engagemang och med lyckan att vara vid god hälsa - att allt är möjligt.

Men trots sin prestigefyllda studiegång hävdar mannen att hans största framgång är hans familj, som han anser vara det viktigaste i sitt liv: utan deras stöd och tillgivenhet skulle han inte ha uppnått dessa mål.

Så vad är hemligheten med att alltid hålla sinnet aktivt trots stigande ålder? Lucio säger att det inte finns några speciella hemligheter, även om hans vana att äta mycket frukt och bada i kallt vatten kan ha varit till hjälp. Slutligen har Lucio en önskan som han vill framföra:

"Först och främst bör ni ta vara på tiden, för tiden som går kommer aldrig tillbaka. Om det, förr i tiden, var svårare att studera, är det mycket lättare idag tack vare tekniken, så jag vill lyckönska alla dem som ägnar sig eller kommer att ägna sig åt att studera". 

Advertisement